Rafael Nadal kende een lastig jaar met negentien nederlagen en geen Grand Slam-succes, maar de Spanjaard zet bij de ATP World Tour Finals in Londen zijn goede vorm van de laatste weken door.

"Ik ben dit jaar bij veel wedstrijden meer bezig geweest met mezelf dan met mijn tegenstander en dat maakt het onmogelijk om op topniveau te presteren. Maar nu voel ik weer vrij", vertelde Nadal woensdagavond na zijn zege op Andy Murray.

De voormalig nummer één van de wereld rekende in de O2 Arena eenvoudig af met de Schot (6-4 en 6-1) en gecombineerd met zijn eerdere overwinning op Stan Wawrinka in twee sets is Nadal al zeker van de halve finales bij het prestigieuze slottoernooi, dat hij nog nooit wist te winnen.

"Als dit een normaal jaar was geweest waarin ik gewoon goed had gespeeld, dan hadden we nu waarschijnlijk gezegd dat ik geweldig sta te spelen en op mijn normale niveau zit", aldus Nadal.

"Ik weet niet hoever ik daar vandaan zit. Maar ik heb twee geweldige wedstrijden gewonnen van twee topspelers, op wat voor mij een lastige ondergrond is."

Opgeklommen

De 29-jarige Mallorcaan won dit jaar voor het eerst sinds 2004 geen enkel Grand Slam. Hij kwam op de vier grote toernooien zelfs niet verder dan een kwartfinaleplaats bij de Australian Open en Roland Garros.

Nadal zakte daardoor in juni voor het eerst in tien jaar terug naar de tiende plaats op de wereldranglijst, maar door onder meer finaleplaatsen in Peking en Basel in de afgelopen maand is hij weer opgeklommen naar plaats vijf.

"Hij speelde nu een stuk beter dan toen ik hem eerder dit jaar trof in Madrid", stelde Murray, die vrijdag moet winnen van Wawrinka om de laatste vier te halen in Londen.

"Rafa had het lastig in het begin van het jaar en veel media twijfelden aan hem. Maar veel spelers verwachtten dat hij weer terug zou keren aan de top, als hij blessurevrij zou blijven. Ik ben dus niet echt verrast."