Rafael Nadal heeft zich woensdag mede dankzij de zege van Stan Wawrinka op David Ferrer geschaard onder de laatste vier bij de ATP World Tour Finals. In het dubbelspel bereikte Jean-Julien Rojer met Horia Tecau de halve finales.

Nadal was in de O2 Arena in Londen in twee sets te sterk voor publiekslieveling Andy Murray: 6-4 en 6-1. Later op de avond won Wawrinka van Ferrer, waardoor Nadal zeker is van de halve finales.

Ferrer liet het met name in de eerste set liggen tegen Wawrinka. De Spanjaard gaf een 5-2 voorsprong uit handen en verloor met 7-5.

In de tweede set heerste Wawrinka. Hij nam al snel een comfortabele voorsprong en gaf die niet meer uit handen. De Zwitser pakte de tweede set met 6-2 in een partij die ruim anderhalf uur duurde.

Nadal

Eerder op woensdag duurde het een halfuur voordat Nadal echt op dreef was tegen Murray. Hij verloor zijn service in de eerste game, brak de Brit gelijk terug en sloeg vervolgens in de slotfase van de eerste set toe.

De Spanjaard pakte daarna snel door met drie games op rij in de tweede set en een nieuwe break op 4-1. De slordig spelende Murray kon niet voorkomen dat zijn opponent de wedstrijd bij 5-1 uitserveerde.

Nadal won in zijn eerste groepsduel in Londen al van Wawrinka in twee sets. De 29-jarige Spanjaard speelt in zijn laatste groepsduel tegen zijn landgenoot Ferrer.

De 28-jarige Murray moet zijn laatste duel met Wawrinka winnen om nog kans te maken op een plaats bij de laatste vier. De Schot gaf eerder aan de Davis Cup-finale van volgende weekend tussen Groot-Brittannië en België belangrijker te vinden dan het eindejaarstoernooi in Londen.

Rojer

Met zijn Roemeense dubbelpartner was Nederlander Rojer te stek voor Ivan Dodig en Marcelo Melo. Het werd 6-4 en 7-6 (3).

De Braziliaan en de Kroaat golden vooraf als de grootste uitdagers van Rojer en Tecau in de groepsfase van het afsluitende toernooi van het jaar.

In de eerste set waren de winnaars van Wimbledon echter ongenaakbaar op eigen service en was een vroege break voldoende. In de tweede set wisten Dodig en Melo in de tiebreak een paar kansen niet te benutten. Rojer en Tecau deden dat wel.

Zij behielden zo ook hun eerste plek op de wereldranglijst, die ze maandag veroverden op de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan.