Roger Federer verzekerde zich dinsdag als eerste van een plek bij de laatste vier van de ATP World Tour Finals door Novak Djokovic voor het eerst in 23 duels een nederlaag toe te brengen.

De 34-jarige Zwitser won met 7-5 en 6-2, mede dankzij een groot aantal onnodige fouten van de Serviër.

"Mijn tactiek was om heel afwisselend te spelen, dat moet tegen Djokovic. Ik raakte de ballen goed en wist hem regelmatig buiten de baan te krijgen met mijn opslag. Dat was belangrijk", aldus Federer na afloop.

De Serviër erkende dat hij geen goede wedstrijd had gespeeld. "Dit was zo’n dag dat ik me niet goed voelde op de baan, ik kwam zelfs niet in de buurt van mijn topvorm."

De mondiale nummer één gaf ook credits aan Federer. "Roger wisselde voortdurend van tempo en maakte slim gebruik van spin en slice. Bovendien serveerde hij erg efficiënt."

Federer heeft nu 22 van de 43 onderlingen ontmoetingen met Djokovic gewonnen. "Novak blijft voor mij de favoriet om het toernooi te winnen. Hij zal zich zeker plaatsen voor de halve finales en is dan ook nog niet klaar hier. Zoals ik Novak ken, zal hij vanaf nu nog moeilijker te verslaan zijn."

Djokovic moet zijn laatste groepsduel met Tomas Berdych winnen om zich te plaatsen voor de halve finales.