Roger Federer heeft zich dinsdag geplaatst voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. De Zwitser was in zijn tweede groepsduel in Londen te sterk voor Novak Djokovic: 7-5 en 6-2.

Federer maakte bovendien een einde aan de ongeslagen reeks van 23 wedstrijden van Djokovic.

De nummer één van de wereld kreeg gelijk in de eerste game al een breakpoint, maar dat wist de Serviër niet te verzilveren. Federer benutte wel bij een 6-5 stand zijn tweede setpoint.

De Zwitserse nummer drie van de plaatsingslijst denderde door in de tweede set en plaatste gelijk een break. Djokovic kwam nog langszij, maar liet zich bij een 3-2 stand weer verrassen en moest de zege uiteindelijk aan Federer laten.

Federer won eerder deze week al van Tomas Berdych, terwijl Djokovic Kei Nishikori opzij zette. De Japanner boekte dinsdagavond zijn eerste overwinning bij het prestigieuze toernooi in de Engelse hoofdstad.

Nishikori

Nishikori rekende in het andere duel in groep A af met Berdych. Na bijna tweeënhalf uur spelen stond er 7-5, 3-6 en 6-3 op het scorebord in de O2 Arena.

De als achtste ingeschaalde Nishikori gunde zijn Tsjechische opponent slechts drie breakkansen in de spannende ontmoeting. Berdych, de nummer zes van de ATP-ranglijst, deed verder weinig onder voor Nishikori. Het was pas de eerste partij die in drie sets werd beslist.

Nishikori neemt het donderdag op tegen Federer, die al zeker is van een plaats bij de laatste vier. Berdych treft Djokovic.