Roger Federer is zondagavond de ATP World Tour Finals in Londen begonnen met een simpele overwinning op Tomas Berdych: 6-4, 6-2.

De Zwitser rekende in één uur en negen minuten af met de Tsjech.

Federer, die al voor de veertiende keer in zijn tenniscarrière mag meedoen aan het eindejaarstoernooi met de top acht van de wereld, begon stroefjes maar won uiteindelijk zeer overtuigend.

De nummer drie van de wereld won de wedstrijd vooral door zijn sterke eerste service. Berdych kreeg bovendien maar één breakpunt in de hele wedstrijd.

Djokovic

Eerder op zondag boekte titelverdediger Novak Djokovic een kinderlijk eenvoudige zege op Kei Nishikori. De nummer één van de wereld zegevierde na één uur en zes minuten tennis in twee sets: 6-1 en 6-1.

Djokovic hoopt bij het prestigieuze eindejaarstoernooi van de ATP Tour een topjaar in stijl af te sluiten. De 28-jarige Serviër boekte vorige week bij het Masterstoernooi van Parijs zijn tiende toernooizege van 2015. Eerder was hij onder meer de sterkste op de Australian Open, Wimbledon en de US Open.

De pupil van Boris Becker, die geen enkel breakpoint tegen kreeg, won tegen de kansloze Nishikori zijn 79e partij van het jaar. Daar staan maar vijf nederlagen tegenover.

Djokovic versloeg de Japanse nummer acht van de wereld voor de vierde keer op rij en voor de vijfde keer in zeven duels. Vorig jaar had de tienvoudig Grand Slam-winnaar nog drie sets nodig in de halve finals van de ATP World Tour Finals.

Eerste dag ATP World Tour Finals in beeld

Recordaantal

Djokovic was de laatste drie jaar de beste in Londen en heeft nu een recordaantal van vijftien wedstrijden op rij gewonnen bij het slottoernooi.

Ook in 2008 schreef hij de World Tour Finals op zijn naam, al vond het toen plaats in Shanghai en heette het de Tennis Masters Cup.

Na de wedstrijd werd Djokovic officieel gehuldigd als de nummer één van de wereld aan het einde van het jaar. "Dit is ongetwijfeld het beste seizoen uit mijn leven. Ik kon ongelofelijk veel dit jaar. Alles is in de loop der jaren samengekomen en ik was heel consistent. Dit is de kroon op alles wat ik dit seizoen heb bereikt."