De Tsjechische tennissters hebben voor de vierde keer in vijf jaar de Fed Cup gewonnen. Karolina Pliskova en Barbora Strycova bezorgden hun land zondag het derde en beslissende punt in het dubbelspel: 3-2.

Pliskova en Strycova waren na een verbeten strijd van ruim twee uur in de O2 Arena in Praag in drie sets te sterk voor Anastasia Pavlioetsjenkova en Jelena Vesnina: 4-6, 6-3 en 6-2.

Pliskova, die op het laatste moment Lucie Safarova verving voor de dubbelpartij, had Tsjechië eerder op de dag al op 2-2 gebracht door een zege op Pavlioetsjenkova in het vierde en laatste enkelspel: 6-3 en 6-4.

Rusland was op de laatste dag op een 2-1 voorsprong gekomen door een overwinning van Maria Sjarapova op Petra Kvitova.

Titelverdediger Tsjechië heeft het landentoernooi voor vrouwen nu in totaal negen keer gewonnen, na eerdere zeges in 1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011, 2012 en 2014. Rusland greep naast zijn vijfde Fed Cup-zege.

Dubbelspel

De Russinnen begonnen nog goed aan het dubbelspel. Door een servicebreak op 4-4 wisten Vesnina en Pavlioetsjenkova de eerste set te winnen.

In de tweede set liep het Tsjechische duo snel uit naar 5-1 en die voorsprong werd ondanks één break tegen niet meer uit handen gegeven.

In de beslissende derde set kwamen Pliskova (de nummer 48 van de wereld in het dubbelspel) en Strycova (de nummer 28 van de wereld in het dubbelspel) direct een break voor en die voordelige marge hielden de thuisspeelsters vast.

Pliskova

Pliskova had vlak voor de beslissende dubbel nog ruim anderhalf uur nodig gehad om Pavljoetsjenkova van zich af te houden in het enkelspel.

De beslissing in de partij viel op 4-4 in de tweede set, toen de Tsjechische nummer elf van de wereld door de service van de Russin brak. Met veel moeite serveerde Pliskova de wedstrijd vervolgens uit.

Sjarapova had Rusland hoop gegeven in Praag door in een titanengevecht van 2 uur en 33 minuten tussen de kopvrouwen van beide teams te winnen van Kvitova.

Het kantelmoment was de negende game van de tweede set. Door enkele dubbele fouten leverde Kvitova haar opslag in, waarna Sjarapova de set uitserveerde. Halverwege het beslissende derde bedrijf ging de Russin nogmaals door de service van haar opponente, waarna de partij beslist was.

Sjarapova won zo haar beide enkelspelen dit weekend, maar ze stond uiteindelijk met lege handen en wacht nog steeds op haar eerste Fed Cup-eindzege.