Na de eerste dag van de Fed Cup-finale tussen Tsjechië en Rusland staat het 1-1. Petra Kvitova zette de Tsjechen op voorsprong, maar Maria Sjarapova trok de stand later op zaterdag weer gelijk.

Sjarapova won haar duel met Karolina Pliskova met 6-3 en 6-4. De Russische moest na de zege van Kvitova eigenlijk wel winnen, want een 2-0 achterstand tegen de regerend kampioenen in Praag zou vermoedelijk funest zijn.

De nummer vier van de wereld begon stroef tegen Pliskova, maar sloeg toch toe aan het einde van de eerste set.In de tweede set corrigeerde ze een vroege break door vier games op rij te winnen en uiteindelijk de wedstrijd uit te serveren. Pliskova kreeg nog eenmaal de kans om terug te komen, maar de Tsjechische liet drie breekkansen onbenut tegen de zeer sterk spelende Russin.

Kvitova had eerder op de dag in drie sets gewonnen van Anastasia Pavlijoetsjenkova: 2-6, 6-1 en 6-1. De Tsjechische begon nerveus aan de wedstrijd voor eigen publiek. Pavlijoetsjenkova brak twee keer in de eerste set en won die met groot gemak. Daarna herstelde de nummer zes van de wereld zich, verzilverde ze na negen mislukte pogingen eindelijk een breekkans en walste vervolgens over de Russin heen.

Ook in de derde set was Kvitova oppermachtig. Haar eerste matchpoint, op de opslag van Pavlijoetsjenkova, was direct raak.

Nerveus

''Ik stond helemaal stijf. Ik was zo nerveus, mijn handen deden niet wat ik wilde en mijn benen waren zwaar. Het duurde even voor ik daar doorheen was. De game in de tweede set waarin ik haar service brak was de sleutel tot de winst'', zei Kvitova achteraf.

Het schema voor de zondag is voorlopig onder voorbehoud. Kvitova-Sjarapova en Pliskova-Pavlioetsjenkova zijn op die dag de beoogde partijen in het enkelspel en in het dubbelspel treden Lucie Safarova en Barbora Strycova in het strijdperk met Elena Vesnina en Ekaterina Makarova.