Serena Williams kampt met vergelijkbare knieproblemen als Rafael Nadal, die erger hadden kunnen worden als de nummer één van de wereld haar seizoen niet had beëindigd na de US Open.

"Het is hetzelfde als bij Nadal", aldus haar coach Patrick Mouratoglou tegen ESPN. "Ze speelt al zo lang, dat bijna al haar kraakbeen verdwenen is. Niet alles, maar een groot deel, waardoor de botten elkaar raken."

Nadal heeft ook met regelmaat knieproblemen gekend. Eind 2012, begin 2013 lag de Spanjaard er maanden uit door een blessure aan het gewricht.

"Serena heeft botkneuzingen en als je daar te lang te lang mee doorspeelt, dan is de volgende stap een stressfractuur", stelde Mouratoglou.

De 34-jarige Williams verloor in september verrassend in de halve finales van de US Open van Roberta Vinci en liep daardoor haar de vierde Grand Slam-titel in één seizoen mis. De Amerikaanse kondigde vervolgens begin oktober aan dat ze vroegtijdig een punt zette achter haar seizoen. Daardoor miste ze onder meer de WTA Finals van vorige week.

"Het is geen geheim dat ik bijna het hele seizoen met blessures gespeeld heb, of het nu mijn elleboog, knie of - zoals op de US Open - mijn hart was", zei de 21-voudig Grand Slam-winnares destijds.

Geen keuze

Volgens Mouratoglou zorgden de knieblessures ervoor dat Williams geen andere keuze had dan haar tennisjaar te beëindigen.

"We wisten dat we dit op een gegeven moesten besluiten, want ze speelde de hele tijd met pijn. De blessure kan bovendien veel erger worden en op haar leeftijd zou haar carrière echt in gevaar kunnen komen als ze te lang door zou gaan, zoals Nadal in het verleden heeft gedaan."

Mouratoglou herhaalde dat de nederlaag in New York Williams heel veel pijn deed. "Ze was depressief. Het deed haar erg veel, wat denk ik normaal is als je Serena bent. Haar verwachtingspatroon ligt vele malen hoger dan dat van wie dan ook."

De Fransman verwacht geen problemen voor 2016. Williams heeft al aangekondigd dat ze haar nieuwe seizoen in januari start met een optreden in de Hopman Cup.