Roger Federer heeft zondag voor de zevende keer het ATP-toernooi van Basel op zijn naam geschreven.

De 34-jarige Zwitser was in zijn geboorteplaats in drie sets te sterk voor de Spanjaard Rafael Nadal: 6-3, 5-7 en 6-3.

Het is voor Federer zijn zesde titel van het jaar. Hij passeert door zijn overwinning Andy Murray op de wereldranglijst en is daardoor vanaf maandag weer de nummer twee van de wereld.

De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar begon goed aan het duel in zijn thuisstad. Hij ging bij 3-2 door de opslag van de Spanjaard en benutte bij 5-3 zijn eerste setpunt op de service van Nadal.

De tweede set ging gelijk op tot de stand van 5-5. Federer kreeg voor het eerst in de set een breakpunt tegen en Nadal sloeg direct toe. De mondiale nummer zeven uit Mallorca behield vervolgens zijn servicegame en pakte de tweede set.

Elfde overwinning

De Zwitser kwam in de derde set niet meer in de problemen tijdens zijn opslagbeurten. Bij 4-3 profiteerde Federer van enkele slordige punten van Nadal. Federer plaatste de beslissende break en benutte in de volgende game op eigen serivce zijn tweede wedstrijdpunt. De partij duurde ruim twee uur.

Het was pas de elfde keer dat Federer erin slaagde om de Spanjaard te verslaan in 34 ontmoetingen. De laatste keer voor zondag was in 2012 bij het toernooi van Indian Wells.