Roger Federer heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in zijn geboortestad Basel door Philipp Kohlschreiber te verslaan.

De 34-jarige titelverdediger was in drie sets te sterk voor de Duitser: 6-4, 4-6 en 6-4. Na ruim anderhalf uur tennissen kon Federer met zijn Zwitserse fans een plek in de kwartfinales vieren.

De nummer één van de plaatsingslijst moet het nu opnemen tegen David Goffin, de Belg die Adrian Mannarino uit Frankrijk het toernooi uit sloeg (6-4 en 6-3).

Federer won het toernooi in Basel al zes keer: in 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 en 2014.

Rojer

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau bereikten de halve finales in het dubbelspel door het Spaanse koppel Rafael Nadal/Marc López te verslaan: 7-5 en 7-6 (5). 

Bij winst op het Zwitserse hardcourt kunnen Rojer en Tecau de Amerikaanse tweeling Bob en Mike Bryan verdringen van de eerste plaats op de ranglijst van dit jaar.

De Bryan's tennissen momenteel niet, omdat Bob bij zijn hoogzwangere vrouw is. Sinds 2003 hebben slechts twee duo's de hegemonie van de Amerikaanse broers aan kop van de mondiale ranglijst even kunnen doorbreken.

Rojer en Tecau wonnen dit jaar Wimbledon en zijn al geplaatst voor de World Tour Finals in Londen.

''Het zou geweldig zijn om het jaar als nummer één af te sluiten'', aldus Rojer. ''De Bryan's staan al jarenlang aan kop, maar het is een doel van ons geworden ze daarvan te verdrijven.''