Roger Federer heeft als voornaamste doel voor 2016 niet het olympisch goud in het enkelspel. Liever zou hij voor de achtste keer Wimbledon op zijn naam schrijven.

"Wimbledon is ongelooflijk belangrijk voor me, het is mijn favoriete toernooi", zei Federer bij een bezoek van NU.nl aan de Zwitser in zijn woonplaats Zürich. Zeven keer was hij al de beste op het heilige gras in Londen.

De gouden medaille in het enkelspel op de Spelen is de enige grote prijs die nog ontbreekt op de erelijst van de 34-jarige Zwitser. Hij won al de vier Grand Slam-toernooien en de Davis Cup.

"Toch is het niet mijn hoofddoel voor 2016. Ik weet niet waarom zo veel mensen dat denken. Ik moet zelfs nog bepalen op welke onderdelen ik in Rio de Janeiro zal uitkomen naast het enkelspel."

De mondiale nummer drie heeft al met zijn landgenoot Stan Wawrinka gesproken over deelname aan het dubbelspel in Rio. Hij kan ook nog aan het gemengd dubbelspel meedoen met Martina Hingis.

"Die beslissing neem ik aan het einde van dit jaar. Ik wil de kans zo groot mogelijk maken dat ik een medaille haal voor mijn land in Rio."

Goede herinneringen

Federer heeft goede herinneringen aan de Spelen, waar hij in 2008 al de gouden medaille veroverde in het dubbelspel met Wawrinka.

"De Spelen hebben me heel veel gegeven. Als een atleet doordat ik mijn land mag vertegenwoordigen en twee keer de vlag gedragen heb, maar ook in het leven omdat ik mijn vrouw Mirka daar ontmoet heb bij de Spelen van 2000 in Sydney."

Lees in NUweekend een uitgebreide reportage over het bezoek aan Federer waarin hij ook spreekt over zijn gezinsleven en zijn rivaliteit met Djokovic en Nadal