Roger Federer sluit niet uit dat het ABN Amro-toernooi van 8 tot en met 14 februari in Rotterdam zijn laatste toernooi in Nederland is.

"Op dit moment heb ik geen plannen om te stoppen en ik hoop ook na 2016 terug te keren in Rotterdam. Toch kan er zeker op mijn leeftijd een moment komen dat het over is", aldus Federer woensdag op een persbijeenkomst in Zürich.

De 34-jarige Zwitser is niet bang om zijn loopbaan af te sluiten. "Ik zou er vrede mee hebben als het morgen over is. Eigenlijk heb ik dat gevoel al een hele tijd.  Het kan zomaar eindigen, bijvoorbeeld door een blessure. Ik heb niet meer het gevoel dat ik per se op de baan moet staan, ik zou ook zonder kunnen."

"Ik ga het tennis dan wel missen, maar de extra tijd die ik ervoor terug krijg met mijn vier kinderen is ook erg leuk."

De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar krijgt vrijwel elke persconferentie vragen over zijn mogelijke afscheid. "Dat kan ik begrijpen. Zelf zou ik ook graag willen weten wanneer het afgelopen is, dan zou ik bepaalde zaken kunnen plannen. Ik zou nu bijvoorbeeld minder fysiek trainen als ik zou weten dat 2016 mijn laatste jaar is."

Motivatie heeft Federer nog altijd, ondanks dat hij al 87 titels won. "Die motivatie kan weggaan als er blessures komen of als ik te veel toernooien speel en het reizen me tegen gaat staan. Dan kan het vuur doven, maar als ik nu op het vliegtuig stap om een toernooi te gaan spelen heb ik er nog steeds veel zin in."

Spelen in Rio

Mede vanwege de Olympische Spelen in Rio de Janeiro keert Federer in februari na twee jaar afwezigheid terug in Rotterdam. 

"Ik wilde graag al wat toernooien in mijn schema vastleggen, omdat 2016 een olympisch jaar is en daardoor anders dan andere jaren. Mijn rustmomenten liggen op andere momenten dan de afgelopen jaren. Ik was dus blij dat toernooidirecteur Richard Krajicek interesse toonde."

"Rotterdam biedt me een goede voorbereiding op het toernooi van Indian Wells en het brengt me terug naar Europa, zodat mijn kinderen nog kunnen skiën in de sneeuw. Bovendien is Rotterdam een van mijn favoriete toernooien om te spelen. Ik heb erg goede herinneringen aan het toernooi, vooral aan mijn debuut in 1999 en mijn titels in 2005 en 2012."