Groot-Brittannië heeft voor het eerst sinds 1978 de finale van de Davis Cup bereikt en treft. De Britten nemen het daarin op tegen België, dat voor het eerst sinds 1904 in de eindstrijd staat.

Andy Murray zorgde zondag voor het beslissende derde punt voor Groot-Brittannië dankzij een afgetekende zege op de Australiër Bernard Tomic.

Murray versloeg Tomic in drie sets: 7-5, 6-3 en 6-2. De overwinning van de Schot bracht Groot-Brittannië op een 3-1-voorsprong in de halve finale, een stand die niet meer overbrugd kan worden door de Australiërs.

"Het betekent heel veel om voor je land te winnen", zei Murray na de wedstrijd. "Ik voel me het hele weekend al niet geweldig, ik heb last van mijn rug, maar ik heb het zoveel mogelijk proberen te verbergen."

De zeges van Groot-Brittannië en België in beeld

België

België plaatste zich zondag voor de finale door Argentinië te verslaan. David Goffin en Steve Darcis bogen in Brussel een 2-1 achterstand om in een 3-2 zege. Goffin was met 6-3,  6-2 en 6-1 te sterk voor Diego Schwarztman, waarna Darcis het afmaakte tegen Féderico Delbonis.

De Belgische nummer 64 moest wel dieper gaan dan zijn landgenoot. In de vierde set gaf hij twee keer een break voorsprong uit handen tegen de Argentijn, die één plek lager staat op de wereldranglijst.

In de tiebreak wist Darcis de partij echter alsnog te beslissen: 6-4, 2-6, 7-5, 7-6 (3).

De finale van de Davis Cup tussen België en Groot-Brittannië wordt op 27, 28 en 29 november gespeeld en is een herhaling van de eindstrijd in 1904. Destijds wonnen de Britten.