Het Nederlandse Davis Cup-team heeft het play-offduel met Zwitserland om een plek in de wereldgroep verloren.

De einwinnaar van vorig jaar kwam zondag op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong door een zege van Roger Federer op Thiemo de Bakker. De nummer 144 van de wereld moest na 1 uur en 45 minuten zijn meerdere erkennen in de Zwitserse kopman: 6-3, 6-2 en 6-4.

De 27-jarige Westlander had zaterdag samen met Matwé Middelkoop nog de spanning in de partij in Genève gehouden door het dubbelspel te winnen van Federer en Marco Chiudinelli.

De Bakker verloor vrijdag zijn eerste enkelspel van Stan Wawrinka, ondanks een 3-0 voorsprong in het vierde bedrijf bij een 2-1 voorsprong in sets. Tegen de voormalig nummer één van de wereld kwam de Nederlandse kopman nooit in de buurt van een stunt.

De Nederlanders hadden zich tot doel gesteld om zo snel mogelijk terug te keren in de wereldgroep, na de degradatie van vorig jaar. Toen was Kroatië te sterk en degradeerde Nederland naar groep I van de Europees/Afrikaanse zone.

In juli won de ploeg van Jan Siemerink nog wel van Oostenrijk, maar door het verlies tegen Zwitserland moet Oranje volgend jaar ook weer beginnen in groep I.

Afwisselend

In de vierde partij nam Federer zondag al snel afstand van De Bakker, die hij in drie eerdere confrontaties ook telkens verslagen had.

De eerste set ging in een krap half uur met 6-3 naar de Zwitser, die met zijn afwisselende spel duidelijk te sterk was voor de Nederlander. In het tweede bedrijf brak Federer al snel twee keer en kon daardoor ook die set op zijn naam schrijven.

De eerste game van de derde set ging vervolgens op de opslag van De Bakker ook naar de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar.

De Bakker sloeg in zijn derde partij in drie dagen veel simpele ballen uit of in het net, al kon hij sporadisch nog een paar aardige punten scoren. Dat kon echter niet maskeren dat Federer, die de hele wedstrijd geen breakpoint tegen kreeg, een makkelijke middag had in de partij die Zwitserland behield voor de groep met de beste zestien landen ter wereld.

In de vijfde partij wist Tim van Rijthoven niet voor een verrassing te zorgen tegen Henri Laaksonen. De 18-jarige debutant ging met 7-6 (11) en 6-3 onderuit. De eindstand van de ontmoeting is zodoende 4-1.