Matwé Middelkoop steeg zaterdag boven zichzelf uit in het Davis Cup-duel met Zwitserland. De 32-jarige debutant bij Nederland was samen met Thiemo de Bakker verrassend te sterk voor Roger Federer en Marco Chiudinelli.

De stand in de ontmoeting kwam daardoor op 2-1 voor de Zwitsers.

"Dit geeft een enorme boost aan mijn carrière. Het is voor mij al mooi om hier te staan. Dat ik nu zelfs in vijf sets met Thiemo een punt haal om Nederland in de race te houden, maakt het extra mooi", aldus Middelkoop na afloop tegenover Sport1.

De mondiale nummer 80 in het dubbelspel werd opgeroepen als vervanger van dubbelspecialist Jean Julien Rojer, die zich vanwege een blessure had afgemeld bij captain Jan Siemerink.

De Bakker en Middelkoop walsten na vier gelijkopgaande sets in de vijfde set over zeventienvoudig Grand Slam-winnaar Federer en zijn partner Chiudinelli heen. 

"Ik zei tegen Thiemo in de vijfde set: laten we er vol voor gaan. Dat geeft ze het gevoel dat ze nog meer moeten doen. Alles viel goed. We hebben het momentum niet meer uit handen gegeven."

Cadeau

De jarige De Bakker was ook zeer tevreden na afloop. "Dit is een mooi verjaardagscadeau. Ondanks het verlies in de tweede en derde set bleven we scherp in onze eigen servicegames en pakten we onze kansen. Dat gaf uiteindelijk de doorslag."

Middelkoop ziet mogelijkheden voor zondag. "We zijn nog in de race. Federer is misschien wat vermoeid, dus we kijken wel wat er gaat gebeuren."

De Bakker treft zondag Federer in het enkelspel. Daarna speelt Jesse Huta Galung tegen Stan Wawrinka. De winnaar van de ontmoeting plaatst zich voor de wereldgroep.