De broers Andy en Jamie Murray hebben Groot-Brittannië zaterdag op voorsprong gebracht in de halve finale van de Davis Cup. De Schotten waren in een spannende partij, die bijna vier uur duurde, te sterk voor de Australiërs Sam Groth en Lleyton Hewitt: 4-6, 6-3, 6-4, 6-7 (6) en 6-4. 

De Britten kwamen daardoor op 2-1 en hebben in Glasgow nog één overwinning nodig om de finale van het landentoernooi te halen.

Andy Murray, de nummer drie van de wereld, had de Britten vrijdag aan het eerste punt geholpen door Thanasi Kokkinakis te verslaan. Bernard Tomic bracht de Australiërs op gelijke hoogte met winst op Daniel Evans. In het cruciale dubbel vlogen de kansen zaterdag over en weer. De broers Murray trokken aan het langste einde.

''Na het teleurstellende verlies van de vierde set zijn we erin blijven geloven'', zei Andy. ''We bleven elkaar steunen, zoals broers behoren te doen.''

De Britse ploeg heeft nog één overwinning nodig om voor het eerst sinds 1978 de finale van de Daviscup te bereiken. Toen moesten de Britten, die in een ver verleden negen keer zegevierden, in de eindstrijd buigen voor de Verenigde Staten.

België

Andy Murray kan de tweestrijd met Australië zondag al beslissen als hij wint van Tomic. Anders valt de beslissing tijdens de vijfde partij, tussen Evans en Kokkinakis.

In de andere halve finale nam Argentinië in Brussel een voorsprong tegen de Belgen. Carlos Berlocq en Leonardo Mayer wonnen het dubbelspel tegen Ruben Bemelmans en Steve Darcis in precies vier uur: 6-2 7-6 (2) 5-7 7-6 (5).

De Argentijnse tennisploeg jaagt op de eerste winst van de Daviscup. De Zuid-Amerikanen stonden vier jaar geleden in de finale, maar verloren toen van Spanje.