Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop hebben zaterdag voor een stunt gezorgd in de Davis Cup-ontmoeting met Zwitserland.

Het Nederlandse gelegenheidsduo was in Genève na een spannende partij in vijf sets te sterk voor kopman Roger Federer en zijn dubbelpartner Marco Chiudinelli: 7-6 (7), 4-6, 4-6, 6-4 en 6-1.

De stand in de ontmoeting is daardoor 2-1 in het voordeel van de Zwitsers. Vrijdag gingen De Bakker en Jesse Huta Galung onderuit tegen respectievelijk Stan Wawrinka en kopman Federer.

De Bakker en Middelkoop begonnen goed aan de partij. Ze speelden fel en aanvallend en maakten het de Zwitsers zo moeilijk mogelijk. Het Nederlandse duo overleefde enkele breakkansen en kregen in de tiebreak van de eerste set kansen op de beslissing. Ze pakten het derde setpunt.

Daarna kwam met name Chiudinelli beter in zijn spel, waardoor het Zwitserse duo kon uitlopen. Telkens was één break genoeg om de set naar zich toe te trekken, al kregen de Nederlanders wel hun eerste breakkans van de wedstrijd in de derde set.

Winners

In de vierde set herpakten De Bakker en Middelkoop zich echter knap. Federer en Chiudinelli begonnen fouten te maken, terwijl met name Middelkoop ongelofelijke winners begon te slaan. Hij miste nog enkele breakkansen op 4-3 in de vierde set, maar de passings op 5-4 voor waren onberispelijk.

In de vijfde set waren de Zwitsers nergens meer tegen de ontketende Nederlanders, die veel beter speelden. Alleen in de laatste game kwamen ze nog even in de problemen, maar De Bakker werkte knap een breekkans van de Zwitsers weg, waarna het derde wedstrijdpunt werd verzilverd.

De 32-jarige Middelkoop, de mondiale nummer 80 in het dubbelspel, maakte zijn debuut voor het Nederlandse Davis Cup-team. Captain Jan Siemerink moest een beroep op hem doen door de afwezigheid van Robin Haase, Jean-Julien Rojer en Igor Sijsling.

De Bakker treft zondag Federer in het enkelspel. Daarna speelt Jesse Huta Galung tegen Stan Wawrinka. De winnaar van de ontmoeting plaatst zich voor de wereldgroep.