Captain Jan Siemerink vindt het zonde dat het Davis Cup-team bij aanvang van de tweede dag tegen Zwitserland tegen een 2-0 achterstand aankijkt.

Thiemo de Bakker en Jesse Hute Galung gingen vrijdag onderuit tegen respectievelijk Stan Wawrinka en Roger Federer, maar volgens Siemerink had er meer ingezeten.

"Het had na de eerste dag anders kunnen staan", aldus de coach tegenover Sport1. "Thiemo speelde echt heel goed tennis. De manier waarop hij zijn manier van service-volley uitvoerde tegen Wawrinka is gewoon heel erg goed."

Toch moest De Bakker na een 2-1 voorsprong in sets uiteindelijk buigen voor Wawrinka. Dat verlies liet zich volgens Siemerink wel voelen.

"Je krijgt daardoor een dreun. We verloren die wedstrijd en dat doet pijn", aldus de captain. "Maar je moet ook kijken naar de dingen die goed zijn gegaan."

"We hebben goed gespeeld en geknokt tot het eind. Dat heb ik van ze gevraagd en dat hebben ze geleverd."

Huta Galung

Na de nederlaag kon Huta Galung, de nummer 436 van de wereldranglijst, een verliespartij tegen nummer twee van de wereld Federer in drie sets niet voorkomen.

"Jesse heeft gewoon een goede wedstrijd gespeeld. Hij heeft alles gegeven, maar je kunt niet verwachten dat hij voor een stunt zorgt. Daarvoor is het klasseverschil te groot", zag Siemerink.

Zaterdag treden Matwé Middelkoop en De Bakker in het dubbelspel aan tegen Federer en Wawrinka. Nederland moet die partij winnen om in de race te blijven voor en plek in de wereldgroep.