Het Nederlands Davis Cup-team staat na de eerste dag van de ontmoeting met Zwitserland op een achterstand van 2-0.

Thiemo de Bakker was vrijdag dichtbij een stunt in de openingswedstrijd tegen Stan Wawrinka. De nummer 144 van de wereldranglijst leek in Genève op weg naar een zege, maar liet de mondiale nummer vier alsnog ontsnappen: 2-6, 6-3, 4-6, 6-3 en 7-5.

Jesse Huta Galung maakte vervolgens geen kans tegen Roger Federer, de nummer twee van de wereld. Huta Galung (nummer 436 op de mondiale ranglijst) verloor in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-3.

Om uiteenlopende redenen kan Davis Cup-captain Jan Siemerink op het hardcourt in de Palexpo Arena niet beschikken over Robin Haase, Igor Sijsling en Jean-Julien Rojer. De winnaar van het duel tussen Nederland en Zwitserland verdient een plek in de wereldgroep.

Ontsnappen

Tegen het op papier veel sterkere Zwitserland, dat vorig jaar de Davis Cup won, kon De Bakker vrijuit spelen. Hij startte met een dubbele break voortvarend en won de eerste set met 6-2.

Wawrinka maakte opvallend veel fouten voor eigen publiek, maar wist de tweede set wel te winnen. In die set verloor De Bakker bij een achterstand van 4-3 zijn eigen servicegame en kon die achterstand niet meer repareren (6-3).

De derde set ging lang gelijk op, totdat De Bakker bij een voorsprong van 5-4 twee breakpunten bemachtigde. Hij miste ze allebei, maar benutte vervolgens zijn derde kans wel (6-4).

Een stunt leek in de maak toen De Bakker een voorsprong van 3-0 in de vierde set nam. Hij liet Wawrinka echter ontsnappen (6-3) en kon zijn teleurstelling daarover in het begin van de beslissende vijfde set niet verbergen.

De Bakker kwam achter met 3-0, knokte zich terug tot 5-5, maar moest de zege alsnog aan Wawrinka laten.

Maatje

Huta Galung speelde geen onverdienstelijke wedstrijd, maar was simpelweg een maatje te klein voor Federer. De Nederlander verloor zijn service in totaal vier keer en het duurde tot diep in de derde set voordat hij zelf een kans kreeg om de opslag van zijn Zwitserse opponent te breken.

Huta Galung verspeelde in de achtste game van de derde set twee breakpunten en de kans om terug te komen in de wedstrijd. Hij gaf vervolgens zelf zijn opslag én de partij uit handen.

Zaterdag gaat het duel verder met de dubbelpartij van Matwé Middelkoop en debutant Tim van Rijthoven tegen Federer en Wawrinka. Nederland moet die wedstrijd winnen om in de race te blijven voor een plek in de wereldgroep.