Flavia Pennetta heeft zaterdag direct na haar zege bij de US Open haar afscheid als toptennisster aangekondigd.

"Dit is wat elke speler wil: afscheid nemen door een grote prijs te winnen", zei de 33-jarige Pennetta op de baan in New York, enkele minuten na haar zege op Roberta Vinci (7-6 en 6-2) in een Italiaanse finale.

"Dit was mijn laatste wedstrijd op de US Open en ik kan geen betere manier verzinnen om mijn carrière te beëindigen. Soms kon ik de passie niet meer opbrengen om toernooien te spelen en daarin te investeren."

Pennetta vertelde het publiek in het Arthur Ashe Stadium dat ze de beslissing al voor het US Open had genomen. Ze zal het lopende jaar nog wel afmaken.

De Italiaanse veroverde zaterdag haar eerste Grand Slam-titel in het enkelspel. Tot deze US Open was ze op een van de vier grootste toernooien nooit verder gekomen dan de halve finale.

Debuut

Pennetta noemde haar eindzege bij het laatste Grand Slam van het jaar "een droom die uitkomt. Dit is een verrassing, ook voor mij. Dit is één van mijn favoriete toernooien."

Het Italiaanse onderonsje was voor haar extra speciaal. "Het is fijn, maar ook heel lastig om tegen een goede vriendin te kunnen spelen. Er kwamen zoveel emoties bij kijken, ik kon er vrijdag niet van eten en lastig slapen. We kennen elkaar al een eeuwigheid, we gaan vaak met elkaar om en spelen vaak samen. Je zou er een boek over kunnen schrijven."

Pennetta debuteerde in 1999 als prof. Vier jaar later stond ze bij de Australian Open voor het eerst in het hoofdtoernooi van een Grand Slam.

De nummer 26 van de wereld heeft elf toernooizeges in het enkelspel op de WTA Tour achter haar naam staan. In het dubbelspel was ze zeventien keer succesvol, waaronder op de Australian Open met Gisela Dulko.

Bartoli

Marion Bartoli nam twee jaar geleden ook afscheid van het tennis vlak na haar enige Grand Slam-zege op Wimbledon, al kondigde de Française dat niet direct na de finale in Londen aan.