Serena Williams is vrijdag verrassend uitgeschakeld in de halve finale van de US Open. De Amerikaanse nummer één van de wereld verloor in drie sets van Roberta Vinci: 6-2, 4-6 en 4-6.

Door de nederlaag kan Williams een Grand Slam, het winnen van alle Grand Slam-toernooien in één kalenderjaar, vergeten. Ze verloor voor het eerst in 33 wedstrijden weer eens een Grand Slam-wedstrijd.

Haar laatste nederlaag op een Grand Slam dateerde van 28 juni 2014. Op Wimbledon verloor ze destijds in de derde ronde van de Française Alizé Cornet.

De Amerikaanse schreef dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon op haar naam. Vorig jaar was Williams nog de beste op de US Open. Steffi Graf was in 1988 de laatste vrouw die alle Grand Slams in één kalenderjaar op haar naam schreef.

Vinci, de nummer 43 van de wereld, staat voor het eerst in haar loopbaan in de finale van een Grand Slam.

Slordig

Williams begon in het Arthur Ashe Stadium matig aan haar partij tegen de 32-jarige Vinci. Ze werd in de derde game gebroken, maar maakte die achterstand al snel goed. In het vervolg van de eerste set was de 21-voudig Grand Slam-winnares duidelijk de betere. De 33-jarige Amerikaanse maakte evenveel onnodige fouten als Vinci (8), maar stelde daar 16 winners tegenover.

In het tweede bedrijf speelde Williams een stuk slordiger. Vinci profiteerde van de fouten van haar opponente en brak de nummer één van de wereld in de vijfde game. Die voorsprong hield ze vast, waardoor een derde set de beslissing moest brengen.

In die derde set ging Williams goed van start. Ze brak Vinci in de tweede game, maar de nummer 43 van de wereld knokte zich terug trok de stand weer gelijk: 2-2.

Vinci toonde zich zelfs de betere in het vervolg van de derde set en brak Williams even later opnieuw. De Italiaanse gaf die voorsprong niet meer uit handen en drong voor de eerste keer in haar loopbaan door tot de finale van een Grand Slam.

Pennetta

Vinci treft in de eindstrijd haar landgenote Flavia Pennetta. De Italiaanse plaatste zich eveneens voor het eerst in haar tenniscarrière voor de finale van een Grand Slam-toernooi.

Pennetta versloeg Simona Halep in de halve eindstrijd met duidelijke cijfers: 6-1 en 6-3.

Pennetta strandde twee jaar geleden in de halve finale in New York. Ze staat met een 26e plek op de wereldranglijst veel lager dan nummer twee Halep.

De Roemeense kwam in de partij die een dag werd uitgesteld vanwege de regen geen moment in haar spel en moest zich binnen een uur gewonnen geven.

Pennetta brak liefst zes keer door de service van haar opponente en moest haar eigen opslag maar twee keer inleveren. Ze won 60 procent van de punten op de service van Halep.