Roger Federer erkende woensdag na zijn zege op Richard Gasquet in de kwartfinales van de US Open dat hij er een beetje van staat te kijken welk niveau hij nog haalt op 34-jarige leeftijd.

"Ik ben enigszins verbaasd", meldde de Zwitser op de persconferentie na zijn triomf. "Zeker door de manier waarop ik mijn overwinningen behaal. Ik beschouw dat eerlijk gezegd niet als normaal, al had ik wel verwacht dat ik hier goed zou spelen."

Federer verloor op de US Open nog geen enkele set. "De afgelopen anderhalf jaar heb ik goed gespeeld, ik voel me ook niet zo oud als mijn leeftijd aangeeft. Ik voel me jong. Het is leuk als mijn harde werk wordt beloond met goede resultaten."

"Het allerbelangrijkste is jezelf goed verzorgen, geen blessures oplopen en gemotiveerd blijven."

De afgelopen periode heeft Federer veel energie gestoken in bepaalde aspecten van zijn spel. "Ik ben bijvoorbeeld beter gaan volleren. De volley is een belangrijk wapen, zeker als mijn service goed loopt."

In de halve finale van de US Open stuit Federer op zijn landgenoot Stan Wawrinka. "Ik kijk heel erg uit naar die wedstrijd, want dit wordt een echte test. Op Roland Garros verloor ik in drie sets van hem, hopelijk doe ik het nu beter."