Rafael Nadal heeft het gevoel dat veel mensen hem al hebben afgeschreven. De 29-jarige Spanjaard hoopt op de US Open zijn topniveau weer te halen in een wisselvallig seizoen.

"Ik ben de nummer acht van de wereld, niet de nummer honderd", meldde Nadal woensdag op de persconferentie na zijn overwinning op Diego Schwartzman in de tweede ronde in New York.

"Sterker nog: op persconferenties als deze lijkt het, als ik de vragen zo hoor, wel alsof ik ben afgezakt naar plek tweehonderd. Ik ben echt niet zo slecht. Geloof me: als ik matig presteer, ben ik de eerste die zich zorgen maakt."

Nadat Nadal enkele maanden geleden werd onttroond op Roland Garros adviseerden verschillende voormalige toppers de Spanjaard om eens een andere trainer te nemen. Al zijn hele loopbaan wordt Nadal begeleid door oom Toni Nadal.

"Als ik slecht speel, wil ik geen excuses zoeken. Dan kijk ik in de spiegel. Het is altijd mijn eigen fout als het niet soepel loopt, niet de fout van andere mensen. Mede dankzij dit team heb ik een ongelooflijke carrière."

Vertrouwen

"We werken nu hard om de opgaande lijn weer in te zetten. En ik denk dat we op de goede weg zijn. Ik moet gewoon met meer vertrouwen spelen. Het ligt niet aan mijn trainer, mijn fysieke coach of de fysiotherapeut."

In de derde ronde in New York treft Nadal de Italiaan Fabio Fogini, die als 32e geplaatst is.