Kiki Bertens wist het Serena Williams woensdag verrassend moeilijk te maken in de tweede ronde van de US Open. Ze leek in het Arthur Ashe-stadion zelfs op weg naar setwinst, maar trok uiteindelijk in twee sets aan het kortste eind tegen de mondiale nummer één: 7-6 (5) en 6-3.

"Het is echt balen. De eerste set had ik gewoon kunnen winnen, of misschien zelfs wel moeten winnen. Ik mis in de tiebreak een paar opgelegde kansen", zei Bertens na afloop.

De 23-jarige Wateringse serveerde bij 5-4 voor de set. Dat mislukte, maar in de tiebreak die volgde won ze de eerste vier punten. Toch kwam Williams daarna nog terug en pakte met 7-5 de tiebreak en daarmee de eerste set.

"Ik speelde aanvallend en volgens plan. Daardoor kan ik mezelf niets verwijten. Het is wel erg jammer dat ik op de beslissende momenten net een paar ballen mis. Williams had daarnaast ook geluk. Ze won het setpunt met een bal via de netrand", aldus Bertens, die na dat punt met haar racket gooide uit frustratie.

De mondiale nummer 110 kon ondanks haar goede spel nog niet tevreden terugkijken. "Als je van tevoren zegt: je gaat met 7-6 en 6-3 verliezen van Serena Williams in het Arthur Ashe-stadion en je gaat kansen krijgen, dan teken ik daarvoor. Nu baal ik erg van de gemiste kansen, maar misschien kan ik over een paar uur of morgen hier met opgeheven hoofd op terugkijken."

Geen zenuwen

Tegen Williams had Bertens naar eigen zeggen geen enkele last van spanning. Eerder dit jaar werd de Wateringse op Wimbledon nog bevangen door de spanning toen ze het in de eerste ronde op moest nemen tegen titelverdedigster Petra Kvitova. Die wedstrijd verloor Bertens kansloos binnen 35 minuten met 6-1 en 6-0.

"Ik was nu totaal niet zenuwachtig. Zelfs in die tiebreak toen ik 4-0 voor kwam had ik geen last van spanning en bleef ik gewoon punt voor punt spelen." 

"Dat is de grootste stap die ik hier gezet heb, dat ik in zo’n groot stadion tegen de nummer één van de wereld zonder zenuwen heb kunnen spelen."

Sluiter

Bertens heeft door haar prestaties op de US Open vertrouwen in het laatste deel van het seizoen, waarin ze voor het eerst gaat samenwerken met haar nieuwe coach Raemon Sluiter.

"Ik heb hier met de kwalificatie erbij vijf goede wedstrijden gespeeld. Ik stond steeds met het juiste plan op de baan en fysiek voel ik me beter dan eerder in het jaar."

Met Sluiter hoopt ze haar ranking nog verder te verbeteren. "Raemon heeft als speler zelf alles meegemaakt. Met hem ga ik steeds een wedstrijdplan maken om te zorgen dat ik agressief blijf spelen en me blijf focussen op de goede dingen. Onze gezamenlijke doelstelling voor de rest van het jaar was het halen van de top honderd, maar dat heb ik nu al bijna gehaald."

Sluiter zal met Bertens meereizen naar de meeste toernooien. "Ik speel nu achtereenvolgens in Tokio, Seoul en Tasjkent. Het wordt dus gelijk een pittige trip, maar als we dat samen overleven, overleven we alles", aldus een lachende Bertens.