Robin Haase zorgde dinsdag tegen de Duitser Dustin Brown op de US Open voor een primeur. Voor het eerst in zijn loopbaan won hij een wedstrijd in vijf sets op een Grand Slam-toernooi (4-6, 4-6, 6-3, 7-5, 6-4).

"Dat maakt het een heel mooie overwinning, maar ik wil nu wel meer. Ik ben hier niet gekomen om alleen de tweede ronde te bereiken", aldus Haase na afloop.

Na de eerste twee sets, die allebei met 6-4 naar de Duitser gingen, leek de Hagenaar op weg naar de uitgang van Flushing Meadows. Hij kreeg nauwelijks vat op de opslagen van de mondiale nummer 85, die bekendstaat om zijn harde services, aanvallende spel en dropshots op de meest onverwachte momenten.

"Het is heel lastig om tegen Brown te spelen. Hij was vooral in het begin van de partij ontzettend goed. Ik retourneerde vanaf het begin niet slecht, maar hij bleef solide met zijn opslagen en zijn spel."

De ommekeer in de partij kwam in de derde set, toen de service van Brown begon te haperen. "Toen kwamen er eindelijk wat meer rally's en ging hij meer missen. Ik pakte juist meer mijn kansen. Bij de langere rally’s was ik vaak de sterkere. Hij is meer een man van de snelle klappen."

"Het was heel lastig om geduldig te blijven en te wachten totdat hij meer ging missen. Dat is moeilijk tegen iedereen, maar tegen een speler als hij is het nog moeilijker. Ik ben altijd het geloof in de overwinning blijven houden, anders was het ook niet gelukt", stelde de Nederlander.

Zware omstandigheden

De omstandigheden op de kleine baan 16 van de US Open waren door de hitte en de hoge luchtvochtigheid zwaar. "Het was erg pittig om midden op de dag te spelen met die hete zon en die benauwdheid. Ik heb nog nooit zoveel gedronken tijdens een wedstrijd en eigenlijk was het nog niet genoeg."

Haase zei zelf tegen kramp aan te zitten tijdens het duel. Brown had zichtbaar last van kramp in de vijfde set en probeerde daardoor de punten soms nog korter te houden dan hij normaal al doet.

"Na de wedstrijd wilde ik mijn tas pakken en schoot het in mijn hand. Toen vroeg ik gelijk aan mijn fysiotherapeut of hij mijn spullen wilde pakken om te voorkomen dat ik echt kramp kreeg", aldus Haase. "Normaal kan ik goed tegen de hitte, maar deze wedstrijd was wel een aanslag op mijn lichaam."

Haase denkt donderdag zonder noemenswaardige fysieke problemen te kunnen beginnen aan zijn tweederondeduel met Richard Gasquet. "Ik had voor dit toernooi al wat last van kleine pijntjes, maar mijn fysiotherapeut heeft me klaargestoomd voor deze wedstrijd. Dat zal hij donderdag weer doen."

Hij verwacht een moeilijke wedstrijd tegen de als twaalfde geplaatste Fransman, die zijn tegenstander Thanasi Kokkinakis in de vijfde set zag opgeven met kramp. "Ik was liever iemand anders tegen gekomen, want hij is natuurlijk erg goed."