​Robin Haase heeft zich dinsdag naar de tweede ronde van de US Open geknokt dankzij een knappe overwinning op Dustin Brown.

De 28-jarige Hagenaar rekende op het Amerikaanse hardcourt in vijf sets af met de 30-jarige Duitser: 4-6, 4-6, 6-3, 7-5, 6-4.

Haase, de nummer 78 van de wereldranglijst, had in New York liefst twee uur en drie kwartier nodig tegen de mondiale nummer 85.

Na twee sets leek de hoogst geklasseerde Nederlander op een zekere nederlaag af te stevenen in de Verenigde Staten. In het eerste uur had Haase nog weinig in te brengen tegen de efficiëntere Brown, die daardoor met 2-0 leidde.

De Hagenaar profiteerde op baan 16 vervolgens van het slordige spel van de wisselvallige Duitser, die in totaal twintig dubbele fouten sloeg en na de tweede set slordiger omging met zijn breakkansen.

Gasquet

Haase, de enige Nederlandse deelnemer in het mannentoernooi, evenaarde zo in tegenstelling tot Brown zijn beste prestatie ooit in New York (tweede ronde).

In de tweede ronde stuit Haase op de als twaalfde geplaatste Fransman Richard Gasquet, die de Australiër Thanasi Kokkinakis zag opgeven met kramp bij een stand van 4-6, 6-1, 4-6, 6-3, 2-0.