Kiki Bertens verzekerde zich maandag bij de US Open van één van de grootste uitdagingen in haar loopbaan. De 23-jarige Wateringse won in drie sets (3-6, 6-3 en 6-2) van Mirjana Lucic-Baroni en treft nu de mondiale nummer één en publieksfavoriet Serena Williams.

Na de openingsset van het duel uit de eerste ronde tegen de 33-jarige Kroatische zag het er niet naar uit dat Bertens als winnares van de baan zou stappen in New York. De Nederlandse was vaak de mindere in de rally’s en kon haar tegenstander nauwelijks onder druk zetten.

"Ik wist in het begin niet hoe ik om moest gaan met het spel van Lucic-Baroni. Ze vuurde voortdurend harde ballen op mij af", stelde Bertens na afloop.

In de tweede set lukte het Bertens om haar niveau flink te verbeteren. "Ik ging zelf agressiever spelen en kon daardoor beter met haar harde slagen omgaan. Door mijn aanvallende spel wist ik haar meer in de problemen te brengen en speelde ik eigenlijk een heel goede wedstrijd."

De Wateringse profiteerde naar eigen zeggen van de drie wedstrijden die ze al speelde in het kwalificatietoernooi. "Ik ben iemand die veel wedstrijden nodig heeft. Dat is zeker een voordeel geweest."

Door haar overwinning keert Bertens zeer waarschijnlijk terug in de top honderd van de wereldranglijst. Op de virtuele WTA-lijst staat de Nederlandse, de huidige nummer 110 van de wereld, nu op plaats 89.

Generale repetitie

Bertens denkt dat de partij tegen Lucic-Baroni een goede generale repetitie was voor haar wedstrijd van woensdag tegen 21-voudig Grand Slam-winnares Williams.

"Lucic-Baroni heeft dezelfde soort harde vlakke slagen als Serena. Ik weet nu hoe ik daarmee om moet gaan en hoe ik moet spelen. Misschien dat ik daardoor met iets meer vertrouwen de baan op ga woensdag, want ik kan dus wel van dat soort 'hardhitters' winnen."

"Natuurlijk is Serena van een iets ander kaliber, maar die ballen zullen ook gewoon hard aankomen en ik zal weer hetzelfde spelletje moeten spelen.”

Black-out

Williams (33) probeert op de US Open de eerste vrouw sinds Steffi Graf in 1988 te worden die alle Grand Slam-toernooien wint in één jaar.

Bertens heeft veel respect voor haar. "Ze is de beste speelster aller tijden. Ik denk dat iedereen hier een hekel aan me heeft mocht ik winnen woensdag, maar toch ga ik ervoor. Het is een mooie uitdaging dat je tegen de nummer één van de wereld kan spelen op haar thuistoernooi. Dat het volledige publiek tegen me is, vind ik niet erg, dat geeft me juist energie."

Bertens speelde niet eerder tegen Williams. De hoogst geplaatste speelster die ze trof dit jaar was Petra Kvitova op het Centre Court van Wimbledon, toen ze in 35 minuten met 6-0 en 6-1 van de baan geveegd werd.

"In die partij kreeg ik een soort black-out. Ik was er gewoon niet echt op die baan. Nu zal ik er wel direct moeten staan en kan ik hopelijk aanvallend spelen."