John van Lottum vindt dat de huidige ranking van Kiki Bertens beneden haar niveau is. De 23-jarige Wateringse moest zich vanwege haar huidige ranking (109e van de wereld) via het kwalificatietoernooi plaatsen voor de US Open.

"Het feit dat Kiki überhaupt kwalificatie moest spelen, is ver beneden haar niveau", aldus de oud-tennisser. "Ze zou met haar kwaliteiten in de top vijftig of in ieder geval ruim in de top honderd moeten staan."

"Ik heb haar op Wimbledon gezien en je mag haar weliswaar niet afrekenen op haar resultaat tegen Petra Kvitova (6-1 en 6-0, red.), maar wel op de manier waarop ze op de baan stond. Ze is volgens mij gewoon tien kilo te zwaar."

Van Lottum, die in 1997 en 1999 de derde ronde haalde op de US Open, vindt dat Bertens momenteel niet alles over heeft voor haar sport.

"Als je de top wilt halen, moet je volledig fit zijn, anders kan je niet presteren. Daarin moet je stappen maken en dat doet Kiki nu gewoon niet."

Aanslag

Bertens won vrijdagavond haar derde kwalificatiewedstrijd voor de US Open en bereikte daarmee het hoofdtoernooi in New York.

Volgens Van Lottum is het spelen van de kwalificatie niet in Bertens' voordeel. "In de hitte van New York is het spelen van drie van zulke wedstrijden toch een aanslag op je lichaam."

Bertens zal het in New York opnemen tegen Mirjana Lucic-Baroni. De 33-jarige Kroatische is de nummer 48 van de wereld en begint aan haar elfde US Open.