Rafael Nadal heeft zondag het ATP-toernooi van Hamburg gewonnen. De 29-jarige Spanjaard was in de finale te sterk voor de Italiaan Fabio Fognini.

Het werd 7-5 en 7-5 op het Duitse gravel, in een duel dat ruim 2,5 uur duurde.

Nadal plaatste in de twaalfde game van de tweede set de break die hem de zege opleverde.

Eerder dit jaar had Nadal nog twee keer verloren van Fognini. Dat gebeurde op het gravel in Barcelona en Rio de Janeiro. Voor Nadal betekende het zijn derde titel in 2015, na zijn triomf in Buenos Aires en Stuttgart.

De Spanjaard werd vorige maand op Wimbledon al in de tweede ronde uitgeschakeld. Na zijn teleurstellende optreden op het 'heilige' gras in Londen besloot Nadal, afgezakt naar de tiende plaats op de wereldranglijst, een uitstapje naar gravel te maken om wat ritme op te doen.

"Ik had de laatste twee ontmoetingen met Fognini verloren, dus ik wist dat het zwaar ging worden'', zei Nadal. "Ik heb voor elke bal gevochten en ben altijd positief gebleven, ook al had ik het soms moeilijk."

"Ik ben heel blij met deze overwinning, dit is heel belangrijk voor me. Nu begint het hardcourtseizoen, dat is weer een ander verhaal. Ik ga echter met dezelfde mentaliteit door. Deze titel zorgt ervoor dat ik rustig kan blijven in mijn poging om dit jaar weer in de top acht te eindigen.''

Gstaad

Eerder op de dag won Dominic Thiem het ATP-toernooi van Gstaad. De als derde geplaatste Oostenrijker versloeg op het Zwitserse gravel de Belg David Goffin in de finale: 7-5 en 6-2.

Thiem is aan een indrukwekkende zegereeks bezig. Al acht wedstrijden op rij is hij ongeslagen.

Hij wist vorige week ook al het toernooi van Umag, in Kroatië, te winnen. Daarvoor verloor Thiem twee partijen in de Davis Cup-ontmoeting met Nederland.