Rafael Nadal komt dinsdag voor het eerst in actie sinds zijn verrassende uitschakeling op Wimbledon tegen Dustin Brown.

De Spanjaard, afgezakt naar de tiende plaats op de wereldranglijst, treft zijn landgenoot Fernando Verdasco bij het graveltoernooi van Hamburg.

Het is voor het eerst sinds 2007 dat Nadal na het grastoernooi van Wimbledon nog een graveltoernooi speelt. Normaal gesproken kiest hij in deze periode voor het Amerikaanse hardcourt, als voorbereiding op de US Open.

"Ik moet mijn vastheid en vertrouwen hier weer terug zien te vinden. Daarom werk ik vooral aan het mentale aspect van mijn baselinespel", aldus Nadal.

Geen blessures

Nadal kent tot nu toe een teleurstellend jaar. Bij zijn geliefde Roland Garros en de Australian Open kwam hij niet verder dan de laatste acht. Op Wimbledon was de tweede ronde zelfs al het eindstation.

"Ik weet dat ik niet mijn beste seizoen draai, maar dat hoort erbij. Ik bekijk het van dag tot dag en probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komt. Positief is in ieder geval dat ik me fit voel en geen blessures heb."

De voormalig nummer één van de wereld verwacht geen makkelijke eerste ronde tegen Verdasco.

"Hij is een goede speler. Verdasco versloeg me dit jaar al in Miami. Dus het wordt moeilijk. Ik ga ga me zo goed mogelijk voorbereiden en proberen om mijn kansen te pakken.”