Het Nederlands Davis Cup-team heeft dinsdag Zwitserland geloot als tegenstander in het play-offduel om een plek in de wereldgroep.

De ontmoeting vindt van 18 tot en met 20 september plaats in Zwitserland.

Het team van captain Jan Siemerink plaatste zich afgelopen weekend voor de play-offs door een 3-2 overwinning tegen Oostenrijk.

De Zwitsers, winnaar van de Davis Cup in 2014, verloren in de eerste ronde van de wereldgroep met 3-2 van België en gaan tegen Nederland proberen om degradatie te voorkomen.

Het team van captain Severin Lüthi trad tegen de Belgen aan zonder topspelers Roger Federer en Stan Wawrinka, die toen behoefte hadden aan rust. Federer zei zelfs het hele jaar 2015 niet voor Zwitserland te zullen uitkomen in de Davis Cup.

Laaksonen

Wawrinka sloot niet uit later dit jaar wel weer Davis Cup te willen spelen. Het Zwitserse team bestond tegen de Belgen uit Micheal Lammer, Adrien Bossel en Henri Laaksonen, die alledrie niet tot de top-250 van de wereld behoren.

De Zwitsers wonnen de Davis Cup vorig jaar door Frankrijk in de finale te verslaan.

De Nederlanders hebben zich tot doel gesteld om zo snel mogelijk terug te keren in de wereldgroep, na de degradatie van vorig jaar. Toen was Kroatië te sterk en degradeerde Nederland naar groep I van de Europees/Afrikaanse zone.

Nederland en Zwitserland stonden voor het laatst tegenover elkaar in 2012. Toen waren de Zwitsers met 3-2 te sterk op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam.

Siemerink

''Ik had gehoopt om in september weer thuis te kunnen spelen'', zei Siemerink over de loting. ''Maar we hebben in Kitzbühel tegen Oostenrijk als team bewezen dat we ook lastige uitwedstrijden in ons voordeel kunnen beslissen. We staan nu op de drempel van de Wereldgroep, dat is voor de jongens al voldoende motivatie om ook die laatste horde te nemen.''

Op welke ondergrond de tennissers zullen strijden en in welke plaats dat zal zijn, wordt later bepaald.