Robin Haase plaatste zich zondag met het Davis Cup-team voor een promotie/degradatiewedstrijd voor een plek in de wereldgroep. Maar voor de geboren Hagenaar voelde het duel met Oostenrijk al als een wedstrijd op het hoogste niveau.

"Dit weekend vond ik eigenlijk ook een wereldgroepwedstrijd, zoals wij hebben gespeeld", zei Haase op het gravel in Kitzbühel tegen Sport1.

"Deze ontmoeting is zwaarder dan sommige ontmoetingen in de wereldgroep. Het is daarom een mooie voorbereiding, want we willen die wereldgroep in."

Haase sleepte zondag de zege binnen door de Oostenrijkse kopman Dominic Thiem in drie sets (6-4, 7-6 (4) en 6-3) te verslaan, waardoor Nederland op een onoverbrugbare 3-1 voorspong kwam. Op vrijdag verloor Haase nog van Andreas Haider-Maurer.

Tevreden

"Ik ben heel blij, zeker met de manier waarop ik gespeeld heb. Dat is voor mezelf misschien nog wel het mooiste. De afgelopen week op de training raakte ik de ballen al zo verschrikkelijk goed. Dat wilde ik ook tegen Haider-Maurer laten zien, maar de omstandigheden waren anders."

"Het werd wat donkerder, de baan wat trager en het lukte niet. Maar vandaag was het wel zoals ik de hele week heb getraind. En dan komen mijn forehands zo goed door. Ik bleef gaan."

Dat Haase met zijn overwinning op de nummer 28 van de wereld het beslissende punt pakte voor Nederland maakte het voor hem extra bijzonder.

"Dat is altijd gaaf. Het was misschien niet zo mooi als in Oekraïne in 2011, toen ik de beslissende partij won na een 2-0 achterstand, maar dit was wel een hele mooie."

De Bakker

Als Haase niet had gewonnen, was er voor Nederland nog een kans geweest in de vijfde partij van Thiemo de Bakker tegen Haider-Maurer. 

"Thiemo speelde vrijdag goed, maar Haider-Maurer ook. Zover wilde ik het dus niet laten komen. Ik wilde het gewoon afmaken en dat dat in drie sets is gelukt is fantastisch. We willen naar de wereldgroep."

Het play-offduel voor een plek in die wereldgroep is in september. Nederland weet nog niet wie het dan treft. Er moet nog worden geloot.