Robin Haase heeft Nederland de zege bezorgd in de Davis Cup-ontmoeting met Oostenrijk. De kopman versloeg Dominic Thiem zondag in Kitzbühel met 6-4, 7-6 (4) en 6-3, waardoor het team van captain Jan Siemerink op een 3-1 voorsprong kwam.

De vijfde partij, die ging tussen Jesse Huta Galung en Oliver Marach, werd nog wel gespeeld, maar de winst kon Nederland al niet meer ontgaan. Huta Galung ging op het gravel in Oostenrijkse gravel met tweemaal 6-3 onderuit, waardoor de eindstand 3-2 werd.

Door de zege speelt Nederland in september een promotie/degradatiewedstrijd voor een plaats in de wereldgroep, waaruit ons land vorig jaar degradeerde.

Het is nog niet bekend welk land in september de tegenstander zal zijn. Daar moet nog voor worden geloot.

Goede start

Vrijdag verloor Haase nog in vier sets van Haider-Maurer, maar tegen de Oostenrijkse kopman Thiem, die de mondiale nummer 28 is, speelde hij veel beter. De 28-jarige Nederlander kende een uitstekende start en plaatste in de openingsgame al een break. 

Dankzij een tweede break pakte Haase zelfs een 4-1 voorsprong. De 21-jarige Thiem kwam vervolgens nog wel terug tot 4-3, maar dat was niet genoeg om te voorkomen dat Haase de set met 6-4 binnensleepte. 

De voorsprong en zijn goede spel sterkten Haase. Serverend bleef de nummer 74 van de wereldranglijst goed overeind. Dat gold in de tweede set ook voor Thiem, waardoor een tiebreak nodig werd. Daarin domineerde Haase als in de eerste slagenwisselingen van de partij. Hij kwam met 3-0 voor en benutte op 6-4 het eerste setpoint.

Thiem, die vrijdag ook al verrassend verloor van De Bakker, wist aanvankelijk ook in de derde set op service bij te blijven. Bij 4-3 was er echter een breakkans voor Haase en sloeg Thiem de bal onnodig uit: 5-3. 

Haase had vervolgens op eigen service aan twee matchpoints genoeg om Nederland het beslissende punt en daarmee de zege te bezorgen.