Het Nederlands Davis Cup-team is zaterdag op een 2-1 voorsprong gekomen in de ontmoeting met Oostenrijk.

Jean-Julien Rojer en Robin Haase waren in het dubbelspel te sterk voor Jürgen Melzer en Oliver Marach: 6-3, 7-6 (4) en 7-6 (5).

Haase werd op het laatste moment ingezet als vervanger voor Jesse Huta Galung en zegevierde voor de vijfde keer met Rojer in de Davis Cup.

Haase en Rojer lieten bij een 3-2 stand in de openingsset de eerste breakkansen liggen, maar twee games later was het alsnog raak. De Nederlanders kwamen op 5-3, waarna Haase de set uitserveerde.

Haase en Rojer kregen in de tweede set één mogelijkheid om de Oostenrijkers te breaken, maar slaagden daar niet in. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin kwamen Haase en Rojer al snel op 5-1 en die voorsprong gaven ze niet meer uit handen.

In de derde set kregen Melzer en Marach bij 4-4 pas hun eerste breakkansen in de partij. De Nederlanders wisten die allemaal weg te werken. Opnieuw moest er een tiebreak komen. Haase en Rojer verzilverden het tweede matchpoint.

Dag 2 van het Davis Cup-duel van Nederland in beeld

Enkelspel

Haase verloor eerder op de dag in het enkelspel van Andreas Haider-Maurer. In de hitte van Kitzbühel werd het 3-6, 4-6, 7-5 en 5-7 voor de Oostenrijker, die zestien plekken hoger op de wereldranglijst staat.

De partij werd vrijdagavond onderbroken als gevolg van een onweersbui. Haase stond op dat moment 2-1 achter in sets en mocht in de vierde set beginnen met serveren bij een 40-40 stand.

Haase werd zaterdag gelijk gebroken. Haider-Maurer verzuimde vervolgens een dubbele break te plaatsen, waarna de Hagenaar wel toesloeg en terugkwam tot 3-3.

Haase kreeg bij 5-4 opnieuw een breakpoint. Die wist hij echter niet te verzilveren. Haider-Maurer pakte de game en mede door twee dubbele fouten van Haase mocht de Oostenrijker bij 6-5 de wedstrijd uitserveren.

Thiemo de Bakker zette de equipe van captain Jan Siemerink vrijdag verrassend op een 1-0 voorsprong. De Bakker won knap van de Oostenrijkse kopman Dominic Thiem.

Haase neemt het zondag op tegen Thiem. De Bakker treft dan Haider-Maurer. Als Nederland wint van Oostenrijk, volgt er een wedstrijd om een plek in de wereldgroep.