Thiemo de Bakker was na afloop van zijn verrassende winst tegen Dominic Thiem op het snikhete gravel in Kitzbühel dolblij.

De Westlander bracht het Nederlandse Davis Cup-team vrijdag aan de leiding door de Oostenrijker met 6-3, 4-6, 6-7 (5), 6-3 en 6-4 te verslaan.

"Ik had het heel zwaar, m'n gezicht is overal aan het verbranden", zei de mondiale nummer 134 voor de camera van Sport1. "Vroeger kon ik altijd met een pet op spelen, maar daar heb ik heel veel moeite mee nu, dus ik heb er toch voor gekozen om het niet te doen."

"Ik heb wel het gevoel dat ik de prijs daarvoor betaalde, maar dit is fantastisch op deze manier", jubelde de 26-jarige tennisser, die de partij besliste op zijn vijfde matchpoint. "Ik ben heel blij dat ik die eruit trok, anders was het een goede mentale test geworden."

De Bakker bleef geloven in een goede afloop nadat hij eerst de openingsset won en vervolgens 2-1 achter kwam te staan. "Ik was zoekende. In de eerste set waren we allebei heel nerveus en in de tweede kwam ik heel goed terug op momenten. Door twee goede ballen en twee lucky ballen was die set ineens voorbij."

"In de derde set had ik kansjes, maar liet ik het in de tiebreak net gaan, maar gelukkig bleef ik koel", aldus de Nederlander die door bondscoach Jan Siemerink werd aangewezen voor de eerste partij in de strijd om een plek in de wereldgroep.

Thiem

Met Thiem trof De Bakker een behoorlijk sterke tegenstander. Het pas 21-jarige talent bezet de 28e plek op de wereldranglijst. "Ik vind het een lastige speler, want je kunt niet snel spelen tegen 'm, daar speelt-ie te zwaar voor."

"Maar ik moet me ook niet naar achteren laten drukken, want daar kom ik niet uit. Op een gegeven moment heb ik m'n momenten uitgekozen om te gaan en dat deed ik goed."

Al met al is De Bakker blij dat hij Oranje aan de leiding kon brengen in het duel met Oostenrijk. "Ik hou hiervan. Ik speel voor het team en voor iedereen en dat doet me altijd goed. Ik ben heel blij, maar ga eerst even uitrusten hier."