Het Nederlandse Davis Cup-team gaat na de eerste dag aan de leiding tegen Oostenrijk. Nadat Thiemo de Bakker de eerste enkelpartij won van Dominic Thiem, werd het duel tussen Robin Haase en Andreas Haider-Maurer gestaakt vanwege noodweer.

De 28-jarige Haase stond op het Oostenrijkse gravel 2-1 achter in sets tegen Haider-Maurer, toen de partij werd onderbroken als gevolg van een onweersbui.

Later werd door de wedstrijdleiding besloten om de partij zaterdag om 12.00 uur te hervatten.

Haase had net de derde set naar zich toe gesleept: 6-3, 6-4, 5-7. In de eerste game van het vierde bedrijf stond het 40-40 op de service van de Hagenaar.

Zaterdag staat ook het dubbelspel op het programma. Jan Siemerink heeft daar Wimbledon-winnaar Jean-Julien Rojer en Jesse Huta Galung voor aangewezen, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de bondscoach teruggrijpt op zijn vertrouwde duo Rojer/Haase.

Als Nederland wint van Oostenrijk, volgt er een wedstrijd om een plek in de wereldgroep. Twee jaar geleden stonden beide landen ook tegenover elkaar. Toen won Nederland met 5-0 in Groningen.

De Bakker

De 26-jarige Bakker was eerder op dag na een bijna vier uur durende slijtageslag in de hitte in Kitzbühel met 6-3, 4-6, 6-7 (5), 6-3 en 6-4 te sterk voor Thiem.

De 21-jarige Oostenrijker is de nummer 28 van de wereld, terwijl De Bakker 134e staat op de mondiale ranking.

De Bakker begon de partij op 800 meter hoogte met twee servicebreaks op rij, waardoor hij op een 3-1 voorsprong kwam. Ondanks vier breakpoints tegen aan het eind van het eerste bedrijf trok de Nederlander de set met 6-3 naar zich toe.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid, want Thiem pakte meteen een break voorsprong. De Bakker kwam nog terug van 4-1 naar 4-4, maar een nieuwe break kostte hem de set.

Ook in het derde bedrijf kwam het Oostenrijkse talent op een ruime voorsprong, maar nu knokte de Westlander terug van 5-2 en sleepte hij er nog een tiebreak uit. Daarin was Thiem met 7-5 de sterkste.

Vijfde matchpoint

In de vierde set brak De Bakker zijn tegenstander in de achtste games, waarna hij met een servicegame op love de partij op gelijk hoogte bracht.

De Nederlander, die in totaal negentien aces sloeg, begon de vijfde en beslissende set vervolgens direct met een break, waarna hij de wedstrijd op 5-4 op zijn vijfde matchpoint besliste.