Roger Federer vindt dat Novak Djokovic de verdiende winnaar is van Wimbledon. De Zwitser verloor zondag de eindstrijd van de Serviër in vier sets: 7-6 (1), 6-7 (10), 6-4 en 6-3.

"Novak was erg goed vandaag. En niet alleen vandaag, maar het hele toernooi al en ook het hele jaar. Hij is de terechte winnaar", zei Federer na afloop op het centre court.

De zevenvoudig winnaar deed desondanks in de eerste twee sets niet onder voor de nummer één van de wereld. In de eerste set verspeelde hij zelfs een setpunt.

"Het lag dicht bij elkaar", besefte Federer. "In de tweede set was ik de gelukkigste, maar daarna was hij de sterkste op de belangrijke momenten."

Bij een zege had de 33-jarige Federer een record gevestigd met acht Wimbledon-titels. Nu moet hij het record van zeven titels nog delen met Brit William Renshaw en de Amerikaan Pete Sampras, maar hij sluit niet uit dat nummer acht alsnog komt.

"Ik ben hongerig. Het was weer een eer om hier te staan. En ondanks dat Novak de betere was, is zo'n finale een motivatie om door te gaan."

Gras eten

Djokovic benadrukte na afloop dat hij het een eer vond om voor het tweede jaar op rij tegenover Federer te staan in de eindstrijd. "Het was geweldig om tegen hem te spelen. Roger heeft heel veel voor het tennis betekend", aldus Djokovic.

De 28-jarige Serviër had verder mooie woorden voor Boris Becker, die sinds eind 2013 zijn coach is en die in het verleden ook drie keer Wimbledon won. "Het kostte wat tijd om elkaar helemaal te begrijpen, maar er is chemie. Deze trofee is ook voor hem."

Kort daarvoor had Djokovic zijn Wimbledon-winst op de voor hem kenmerkende wijze gevierd door een beetje van het gras te eten.

"Ik weet niet wat de terreinknecht gedaan heeft, maar het smaakte weer goed", grapte hij. "Als kind droomde ik ervan Wimbledon te winnen en dan ook iets geks te doen. Het eten van het gras is daarom traditie geworden."