Novak Djokovic heeft zondag zijn Wimbledon-titel geprolongeerd. De 28-jarige Serviër versloeg Roger Federer in de finale in vier sets: 7-6 (1), 6-7 (10), 6-4 en 6-3.

Vorig jaar was Djokovic in de eindstrijd ook al te sterk voor de 33-jarige Zwitser. In totaal heeft hij Wimbledon nu drie keer gewonnen.

Begin dit jaar was de Serviër ook al eindwinnaar op de Australian Open. Hij heeft nu negen Grand Slam-titels op zijn naam staan.

Federer blijft door zijn nederlaag steken op zeven Wimbledon-titels, een record dat hij moet delen met de Brit William Renshaw en de Amerikaan Pete Sampras. Met zijn 33 jaar en 11 maanden was hij bij winst de oudste Wimbledon-winnaar in het professionele tijdperk geworden.

Zeven setpoints

Federer begon sterk aan de finale. Nadat beide spelers een keer gebroken waren, kreeg de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar op 6-5 zelfs twee setpoints op de service van Djokovic. Hij liet deze onbenut, waarna Djokovic in de tiebreak wél toesloeg.

In de tweede set was het juist Djokovic die de kansen liet liggen. Hij verprutste bij 5-4 een setpoint op de service van Federer. In de tiebreak verspeelde de nummer één van de wereldranglijst ook nog een 6-3 voorsprong en hij liet daarna nog drie setpunten onbenut.

Toen Federer vervolgens op eigen service een setpunt kreeg, maakte hij wel meteen een einde aan de zeer spannende tiebreak (12-10) en was de stand weer in evenwicht.

Regenpauze

Djokovic wist zich snel te herstellen van de gemiste kansen. Hij brak Federer aan het begin van de derde set, waarna hij ook na een korte regenpauze sterk bleef spelen. Met 6-4 sleepte hij de set binnen.

In vierde set kwam Djokovic opnieuw al snel een break voor, waarna Federer er niet meer in slaagde zijn hoge niveau van eerder in de partij te hervinden. 

Na een tweede break op de service van de recordkampioen was het definitief afgelopen (6-3) en was de tweede Grand Slam-titel voor Djokovic van 2015 een feit.