Roger Federer was vrijdagavond na zijn overwinning op Andy Murray (7-5 7-5 6-4) in een adembenemende halve finale op Wimbledon door het dolle heen. 

"Ik ben dolgelukkig, het was erg moeilijk", zei de Zwitser, die misschien wel het beste tennis van zijn indrukwekkende carrière speelde.

"Op de beslissende momenten heb ik heel goed gespeeld", analyseerde de zevenvoudig Wimbledon-kampioen. "Mijn service loopt het hele toernooi al goed. Nu ook weer, en dat tegen een speler met een geweldige return. Ik hield de druk erop, ging voor mijn kansen en gooide er mijn gebruikelijke afwisseling in. Het pakte goed uit."

Dat de partij er al na drie sets opzat, verbaasde Federer enigszins. "De verwachtingen waren hoog. De mensen werden een beetje stil, want ze hadden gerekend op vier of vijf sets. Ik ook."

In de finale ontmoet Federer zijn grote rivaal Novak Djokovic. Hetzelfde affiche als vorig jaar, toen de Serviër in vijf sets zegevierde. "Ik weet hoe ik hem moet verslaan", verzekerde Federer. "Ik hoop dat het me zondag lukt."

Murray

Murray beaamde dat Federers fantastische service hem feitelijk kansloos liet. "Alleen in de eerste game serveerde hij iets minder", zei Murray, die in de openingsgame zijn enige breakkans kreeg. "Verder had ik geen mogelijkheden. Dan loopt de druk in de loop van de set op."

Makkelijk was het verlies niet voor de kampioen van 2013. "Verliezen op een groot toernooi doet altijd zeer, maar hier is het extra pijnlijk." Toch is Murray vol respect voor zijn tegenstander. "Roger verdient alle steun die hij krijgt. Over de hele wereld."