Novak Djokovic vindt het een grote eer dat hij zondag voor de vierde keer in zijn loopbaan mag aantreden in de finale op Wimbledon.

De Serviër had vrijdag drie sets nodig om in de halve finale af te rekenen met de Fransman Richard Gasquet: 7-6 (2), 6-4 en 6-4.

"Het is een grote eer en een voorrecht hier in de finale te staan", zei de nummer één van de wereld. "Ik zou de laatste stap nu ook graag zetten. Ik leef voor mijn droom en probeer alles uit mezelf te halen."

In de eerste set leek Gasquet, vooral door fouten van Djokovic, nog een kans te hebben. "Die set had ook anders kunnen aflopen", vond de topfavoriet. "Dat was wel een beslissend moment."

In de tweede set had Djokovic last van zijn linkerschouder, die hij tussendoor liet masseren. "Niks om bezorgd over te zijn", verzekerde hij na afloop. "In de finale ben ik fit."

Gasquet

Gasquet, die ook in 2007 op Wimbledon al in het zicht van de finale strandde, toonde zich na afloop gelaten onder zijn nederlaag.

"Ik heb mijn best gedaan", zei de nummer 21 van de plaatsingslijst, die woensdag nog te sterk was voor Roland Garros-winnaar Stan Wawrinka. "Mijn eerste set was goed. Ik sloeg een uitstekende backhand, het kon eigenlijk niet beter."

Maar Djokovic was uiteindelijk toch een maatje te groot, wist ook Gasquet. "Hij mist nooit op zijn return en hij serveert goed. Daarom is hij ook de nummer één van de wereld."