Roger Federer en Novak Djokovic hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale op Wimbledon.

Federer was in drie sets te sterk voor Andy Murray (7-5, 7-5 en 6-4), terwijl Djokovic in zijn halve finale Richard Gasquet opzij zette: 7-6 (2), 6-4 en 6-4.

Federer speelt zondag zijn tiende Wimbledon-finale. De nummer twee van de plaatsingslijst kroonde zich al zeven keer tot winnaar in Londen.

Djokovic bereikte voor de vierde keer in zijn loopbaan de eindstrijd op Wimbledon. Hij schreef de Grand Slam in 2011 en 2014 op zijn naam.

Federer speelde een ijzersterke partij tegen Murray en kreeg in de hele partij slechts één breakpoint tegen. De eerste set ging lang gelijk op, maar in de twaalfde game forceerde Federer een break en pakte niet veel later de set: 7-5.

Ook het tweede bedrijf kende een zenuwslopende slotfase. Federer verzuimde de Brit bij een 5-4 voorsprong te breaken. Murray kon echter niet profiteren en verloor uiteindelijk opnieuw de set met 7-5.

De publiekslieveling probeerde het in de derde set nog wel, maar Federer was simpelweg een maatje te groot. De Zwitser kreeg bij 5-4 zijn eerste matchpoint en wist die gelijk te benutten.

Djokovic-Gasquet

Djokovic was eveneens in drie sets klaar. Gasquet wist niet het hoge niveau te halen van zijn in vijf sets gewonnen kwartfinale tegen Stan Wawrinka. Vooral zijn service liet hem in de steek. Slechts 51 procent van de eerste opslagen van de Fransman ging in.

Djokovic plaatste in de tweede game een break, maar moest die voorsprong een game later alweer afstaan. Een tiebreak moest de beslissing brengen in de eerste set. Gasquet maakte daarin twee onnodige fouten met zijn forehand, waardoor Djokovic aan het langste eind trok: 7-2.

In de tweede set behield de mondiale nummer één het momentum. Hij ging in de eerste game al door de service van Gasquet en kwam daarna nauwelijks meer in de problemen tijdens zijn opslagbeurten.

De derde set kende een vergelijkbaar scenario. Bij 1-1 plaatste titelverdediger Djokovic een break en die voorsprong stond hij niet meer af.

Djokovic werd in de tweede set een aantal keer door een fysiotherapeut behandeld aan zijn linkerschouder, maar tijdens de punten leek hij niet gehinderd te worden door een blessure.