Jean-Julien Rojer heeft zich donderdag voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor een Grand Slam-finale in het herendubbel. De 33-jarige Nederlander won op Wimbledon samen met zijn partner Horia Tecau van Rohan Bopanna en Florin Mergea.

Rojer en Tecau hadden in de halve finale op baan 2 meer dan drie uur nodig tegen het als negende geplaatste Indiaas/Roemeense duo: 4-6, 6-2, 6-3, 4-6 en 13-11.

De geboren Antilliaan stond samen met zijn Roemeense partner voor het derde Grand Slam op rij in de halve eindstrijd. Op de Australian Open en Roland Garros was die fase het eindstation.

Rojer/Tecau neemt het zaterdag in de finale op tegen het als dertiende geplaatste duo Jamie Murray/John Peers. Zij versloegen het ongeplaatste duo Jonathan Erlich/Philipp Petzschner in vier sets: 4-6, 6-3, 6-4, 6-2.

Eltingh/Haarhuis

Rojer, die in het verleden nooit verder kwam dan de derde ronde van het herendubbel op Wimbledon, heeft één Grand Slam-zege achter zijn naam staan. Vorig jaar was hij samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld de beste in het gemengd dubbel op Roland Garros.

Tecau verloor tussen 2010 en 2012 samen met de Zweed Robert Lindstedt drie Wimbledon-finales op rij.

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis waren in 1998 de laatste Nederlanders die het herendubbel op de All England Lawn Tennis Club op hun naam schreven. In 2000 was Haarhuis de laatste Nederlander in een Wimbledon-finale, toen hij samen met Sandon Stolle verloor van Todd Woodbridge en Mark Woodforde.

Robin Haase en Igor Sijsling stonden als laatste landgenoten in een Grand Slam-finale in het herendubbel. Het duo was in 2013 in de eindstrijd van de Australian Open niet opgewassen tegen de Amerikaanse tweeling Bob en Mike Bryan.

Alle uitslagen op Wimbledon