Serena Williams heeft zich donderdag voor de achtste keer geplaatst voor de finale op Wimbledon. De Amerikaanse neemt het zaterdag op tegen Garbine Muguruza, die haar eerste Grand Slam-finale bereikte.

De als eerste geplaatste Williams won in de halve eindstrijd in twee sets van Maria Sjarapova: 6-2 en 6-4.

De vijfvoudig winnares op Wimbledon blijft zo op koers om vier Grand Slams op rij op haar naam te schrijven. Eerder was de 33-jarige Williams de beste op de US Open, de Australian Open en Roland Garros.

De 21-jarige Muguruza had ondanks een sterke start bijna twee uur nodig tegen de als dertiende geplaatste Agnieszka Radwanska: 6-2, 3-6 en 6-3.

Sjarapova

Sjarapova begon de halve finale in Londen in de wetenschap dat ze in negentien partijen liefst zeventien keer had verloren van Williams, waarvan de laatste zestien op rij.

De eerste set op het Centre Court gaf niet veel vertrouwen dat de Russische die reeks kon stoppen. Ze sloeg negen onnodige fouten en maar vier winners en na 34 minuten stond Sjarapova met 1-0 achter in sets.

In de tweede set bracht de nummer vier van de wereld haar foutenlast wat omlaag, maar Williams bleef de bovenliggende partij. De Amerikaanse brak Sjarapova in de vijfde game en maakte de partij op 5-4 op haar tweede matchpoint af.

Muguruza

Radwanska kwam er tegen Muguruza niet aan te pas in de eerste twaalf games van de wedstrijd. De verliezend finaliste van 2012 stond na drie kwartier met 6-2 en 3-1 achter en leek op weg naar uitschakeling.

De 26-jarige Poolse rechtte echter haar rug en won de volgende vijf games op rij en daarmee de tweede set, onder meer door haar eerste twee breakpoints van de wedstrijd te benutten.

In de beslissende derde set moest Muguruza direct weer haar service inleveren, maar daarna stopte ze de goede reeks van Radwanska en nam ze het initiatief langzaam weer over. Een break in de zesde game besliste de partij in het voordeel van de geboren Venezolaanse.

Sanchez Vicario

Muguruza is de eerste Spaanse finaliste bij het Londense Grand Slam-toernooi sinds Arantxa Sanchez Vicario in 1996. De laatste Spaanse winnares was Conchita Martinez twee jaar daarvoor.

De nummer twintig van de wereld kwam in haar vorige twee optredens op Wimbledon niet verder dan de tweede ronde. Haar beste prestatie op een Grand Slam was een plek in de kwartfinales op Roland Garros (2014 en 2015).

"Ik heb geen woorden om dit uit te leggen", was de eerste reactie van de winnares. "Hier heb ik mijn hele leven voor gewerkt."

Alle uitslagen op Wimbledon