Roger Federer heeft zich woensdag in een door regen gehinderde partij overtuigend geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De Zwitser neemt het daarin op tegen Andy Murray.

Feder was in drie sets te sterk voor Gilles Simon. Federer had iets meer dan anderhalf uur nodig om de nummer dertien van de wereld te verslaan: 6-3, 7-5 en 6-2.

Murray hoefde tegen Vasek Pospisil ook geen set af te staan: 6-4, 7-5 en 6-4.

Zevenvoudig winnaar Federer staat voor de tiende keer in zijn carrière in de halve eindstrijd op Wimbledon. Voor Murray, winnaar in 2013, is het de zesde keer in de laatste zeven jaar dat hij zich bij de laatste vier heeft geschaard.

Federer

Simon wist zijn eerste twee duels met Federer nog te winnen, maar hij heeft nu al zes keer op rij verloren van de voormalig nummer één van de wereld.

De Fransman mag zich wel de eerste speler noemen die Federer in deze editie van Wimbledon een servicegame wist af te snoepen. In de eerste vier rondes had de Zwitser maar twee breakpoints tegen gekregen, maar bij een 5-4 voorsprong in de tweede set moest hij zijn opslag inleveren. Dat was de eerste keer sinds het toernooi van Halle, 116 games geleden.

Een game later brak Federer zijn tegenstander echter direct terug, waarna de partij voor de tweede keer werd stilgelegd vanwege de regen. Na een pauze van veertig minuten pakte de 17-voudig Grand Slam-winnaar met drie aces op rij een 2-0 voorsprong in sets.

In de derde set moest Simon zijn service direct inleveren, waarna Federer, die in totaal elf aces en 36 winners sloeg, de wedstrijd simpel afmaakte.

Murray

De als derde geplaatste Murray had ruim twee uur nodig tegen Pospisil, al wist de nummer 56 van de wereld in zijn eerste kwartfinale op een Grand Slam maar één breakpoint af te dwingen, die ook nog werd weggewerkt door de Schot.

Murray wist zijn opponent drie maal te breaken; één keer in elke set.

De publiekslieveling speelde vooral zeer solide op het Centre Court, waarvan het dak in de laatste anderhalve set dicht was. Hij noteerde maar dertien onnodige fouten, tegenover 23 voor Pospisil.

Murray en Federer stonden al 23 keer tegenover elkaar. De Zwitser heeft met twaalf zeges een licht voordeel. Op gras staat het 1-1.

Uitslagen Wimbledon