Nick Kyrgios is verbijsterd over de kritiek die hem in Engeland en in eigen land ten deel is gevallen na zijn optreden op Wimbledon.

"Je hoeft niet van mij te houden. Ik heb de liefde van het publiek niet nodig. Maar iedereen verdient respect, ik ook'', liet de 20-jarige Australiër volgens de BBC weten.

Kyrgios werd maandag in Londen in de vierde ronde door de Fransman Richard Gasquet uitgeschakeld. Dat ging gepaard met veel misbaar bij de temperamentvolle Australiër gepaard. Hij vloekte erop los, maakte ruzie met de arbiter en leek zich op een gegeven moment ook niet maximaal in te spannen.

"Ik heb een heleboel gelezen", aldus de nummer 29 van de wereld. "Opmerkingen als: 'hij zou Australië niet mogen vertegenwoordigen' en 'hij is een schande' zijn moeilijk om te lezen. Ik ben ook maar een mens."

"Ik ben geschokt door wat er allemaal gebeurd is. Ik ben geschokt door hoe mensen hebben gereageerd en wat ze allemaal hebben gezegd."

Racist

Dawn Fraser zorgde eerder deze week voor de scherpste kritiek op Kyrgios. De voormalig olympisch zwemkampioene, die zeer populair is Australië, adviseerde de de talentvolle tennisser en zijn 22-jarige landgenoot Bernard Tomic "terug te gaan naar waar hun ouders vandaan kwamen als ze geen beter voorbeeld voor de jeugd zouden kunnen geven''.

Kyrgios, die een Griekse vader en een Maleisische moeder heeft, maakte de 77-jarige Fraser vervolgens uit voor een uitgesproken racist. De oud-zwemster heeft inmiddels excuses aangeboden voor haar uitlating aan "iedereen die zich beledigd door mij heeft gevoeld inclusief Nick en zijn familie.''

Kyrgios heeft geen enkel begrip voor alle bijtende opmerkingen in de sociale en 'traditionele' media over zijn gedrag op Wimbledon.

"Het is zwaar om elke dag met zoveel negatieve berichten wakker te worden. Ik wil mezelf blijven op de baan. De lol gaat er nu wel een beetje af door al die schokkende reacties."