Novak Djokovic heeft zich dinsdag met moeite geplaatst voor de kwartfinales van Wimbledon. De Serviër won de vijfde set met 7-5 tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, nadat de partij maandag bij 2-2 in sets was afgebroken wegens de invallende duisternis.

De mondiale nummer één kwam maandag terug van een 2-0 achterstand in sets. Uiteindelijk verlieten beide spelers bij 6-7 (6), 6-7 (6), 6-1 en 6-4 baan 1.

De 29-jarige Anderson haalde net als in de eerste twee sets van maandag een hoog niveau in het begin van de vijfde set. De Zuid-Afrikaan serveerde sterk en kwam nauwelijks in de problemen tijdens zijn opslagbeurten. Hij verloor in zijn eerste vier servicegames slechts drie punten.

Anderson kreeg bij 2-2 twee breakpunten, maar die wist de Serviër weg te serveren. Tot 5-5 ging de strijd daarna gelijk op. De opslag van de Zuid-Afrikaan begon toen te haperen. Twee dubbele fouten en een gemiste volley leidden tot de break voor Djokovic, die daarna de wedstrijd uitserveerde.

"Ik kreeg erg weinig grip op zijn service. Soms voelde ik me machteloos. Dit was een van mijn moeilijkste wedstrijden ooit hier op Wimbledon, misschien zelfs uit mijn loopbaan", stelde de Serviër na afloop.

Titelverdediger Djokovic treft bij de laatste acht de Kroaat Marin Cilic. De US Open-winnaar won maandag in vier sets van de Amerikaan Denis Kudla.