Oud-tennisser Jacco Eltingh verwacht dat de winnares van de vierde ronde-partij tussen Serena en Venus Williams van maandag uiteindelijk ook het toernooi gaat winnen.

"De winnares van dat duel is de absolute topfavoriet voor de titel", stelt Eltingh, die in 1998 samen met Paul Haarhuis het dubbelspel won op Wimbledon.

Het duel tussen de 33-jarige Serena Williams en haar twee jaar oudere zus Venus, allebei vijfvoudig winnares op Wimbledon, begint maandag om 14.00 uur op het centre court in Londen.

De als eerste geplaatste Serena Williams was in de derde ronde tegen Heather Watson op twee punten van uitschakeling. Toch denkt Eltingh (44) dat alleen haar zus Venus een serieuze bedreiging voor haar vormt in de bovenste helft van het schema.

"Zij laat een erg hoog niveau zien. Maria Sjarapova, die ook in de helft zit bij Serena en Venus, vind ik tot nu toe niet haar beste tennis spelen. Dat kan nog komen en dan is ze ook gewoon een goede kanshebster. De drie belangrijkste favorieten zitten dus bij elkaar in het schema en moeten vechten om één finaleplek."

In de onderste helft van het schema verloor titelverdedigster Petra Kvitova verrassend van Jelena Jankovic. "Kvitova heeft er soms een dag tussen zitten dat ze totaal niet constant is. Dat was vanaf de tweede set in haar partij tegen Jankovic het geval. Door haar verlies ligt de onderste helft van het schema bij de vrouwen helemaal open."

Djokovic

Eltingh, tijdens Wimbledon werkzaam voor Fox Sports, verwacht bij de mannen een eindstrijd tussen titelverdediger Novak Djokovic en zevenvoudig winnaar Roger Federer. Dat zou een herhaling betekenen van de finale van vorig jaar, die in vijf sets gewonnen werd door de Serviër.

"Het zal bij de mannen waarschijnlijk gaan tussen de twee hoogst geplaatste spelers Djokovic en Federer. Zij maakten een goede indruk in de eerste week. Al houd ik ook wel rekening met Andy Murray. Federer kan hem treffen in de halve finale en heeft het nooit makkelijk tegen de Schot."

"Murray weet na zijn titel in 2013 wat het is om te winnen op Wimbledon. Hij gaat goed met de spanning om, sterker nog: het motiveert hem bijna. Dat is wel veranderd de laatste jaren. Bovendien heeft hij er dit jaar met Jonas Björkman een goede adviseur bij, die hem kan helpen met zijn spel op gras."

Eltingh acht de kans op een verrassende finalist, zeker bij de mannen, klein. "Op Wimbledon heb je in het verleden vaak verrassende finalisten gezien, bijvoorbeeld Richard Krajicek en Goran Ivanisevic, die ook de titel pakten. Dat zal nu niet zo snel meer gebeuren. De specifieke graskwaliteiten die dat soort spelers hadden, spelen nu steeds minder een rol doordat de banen minder snel geworden zijn."

Pijnlijk

Eltingh vindt dat de Nederlanders naar verwachting hebben gepresteerd op Wimbledon. Richel Hogenkamp kwalificeerde zich voor het eerst voor het hoofdtoernooi en haalde de tweede ronde, waarin ze in twee sets verloor van Sjarapova. Robin Haase haalde ook de tweede ronde, maar ging hard onderuit tegen Murray.

Igor Sijsling (tegen Sam Querrey) en Kiki Bertens (tegen Kvitova) kwamen niet verder dan de openingsronde. "De tegenstanders waar ze van verloren waren duidelijk een maat te groot. Dat was wel pijnlijk om te constateren. Ze kwamen bij lange na niet in de buurt van de winst", stelt Eltingh.

Hij verwacht niet dat deze generatie het gat met de absolute wereldtop nog gaat dichten. "Haase en Sijsling kunnen incidenteel misschien nog wel een keer winnen van iemand als Querrey, maar het gaat niet met enige regelmaat gebeuren. Die jongens zijn ook al eind twintig, dan groei je niet zo veel meer in niveau."

Eltingh sluit niet uit dat hij in de toekomst een actieve rol gaat spelen bij de begeleiding van de beste Nederlandse mannen.

"Ik zou graag Davis Cup-captain zijn. Jan Siemerink doet het nu nog zelf in combinatie met zijn functie als directeur sportief bij de KNLTB. Zoals Paul Haarhuis de Fed Cup doet, zo zou ik graag de Davis Cup willen doen. Het ligt er uiteindelijk natuurlijk aan wie die jongens willen als die vacature ontstaat, maar ik ben nog dagelijks met tennis bezig en ik zit heel dicht bij deze generatie."