Richel Hogenkamp is er woensdag niet in geslaagd voor een stunt te zorgen tegen Maria Sjarapova op Wimbledon.

De 23-jarige Doetinchemse moest in de tweede ronde-partij in twee sets haar meerdere erkennen in de mondiale nummer vier uit Rusland: 6-3 en 6-1.

De Nederlandse kon in het begin van de partij lang mee in de rally’s met Sjarapova. Hogenkamp wist de Russische af en toe onder druk te zetten, maar maakte iets te veel fouten om haar echt in de problemen te brengen.

Sjarapova plaatste de eerste break van de partij bij 3-2 door een dubbele fout en een slordig geslagen backhand van Hogenkamp. Die achterstand maakte de Doetinchemse direct weer goed door maar liefst drie dubbele fouten op rij van de slordig spelende Russische.

De Wimbledon-winnares van 2004 herpakte zich en begon meer winners te slaan. Dat resulteerde in de winst van twee games op rij en daarmee de set voor Sjarapova: 6-3.

Tweede set

Het verschil in de tweede set tussen de Nederlandse nummer 123 van de wereld en Sjarapova was groter. De Russische maakte iets minder fouten en voerde het tempo op.

Hogenkamp had nauwelijks antwoord meer op de harde slagen van de Russische en wist nog maar één game te winnen. Na ruim een uur spelen benutte Sjarapova haar eerste wedstrijdpunt.

Hogenkamp deed voor het eerst mee aan het hoofdtoernooi van Wimbledon. Na drie overwinningen in het kwalificatietoernooi won ze maandag in de eerste ronde van de Chinese Qiang Wang. Dat was haar eerste overwinning op een Grand Slam-toernooi.

Robin Haase is door het verlies van Hogenkamp de enige overgebleven Nederlander in het enkelspel. Hij treft donderdag Andy Murray.