Titelverdediger Novak Djokovic kende maandag een solide start van Wimbledon. Hij had met Philip Kohlschreiber een lastige loting, maar won zonder problemen met driemaal 6-4 van de Duitser.

Na afloop kreeg de mondiale nummer één op een persconferentie vragen over de coaching van Boris Becker. De drievoudig Wimbledon-kampioen, coach van Djokovic, gaf onlangs aan in een interview dat hij tijdens wedstrijden soms aanwijzingen geeft aan zijn pupil met handgebaren of instructies in het Servisch. 

Volgens de Grand Slam-regels is coaching tijdens de wedstrijd verboden. Dat geldt ook voor iedere vorm van communicatie tussen speler en coach die kan worden opgevat als coaching.

"Ik begrijp niet dat ik hier nu weer vragen over krijg. Er zijn diverse manieren van communiceren, daar is aanmoedigen en ondersteunen er één van. Door te klappen of iets te roepen proberen mijn coaches me te motiveren. Dat mag volgens mij gewoon", aldus de Serviër.

Boete

Zondag moest Djokovic ook al op vragen van journalisten ingaan die over de mogelijke coaching gingen. "Als mijn coaches en ik regels overtreden, zouden we daar een boete voor moeten krijgen. Zo lang dat niet het geval is begrijp ik niet wat het probleem is. Willen jullie soms aantonen dat ik vals speel?"

Een televisiecamera hield Becker nauwgezet in de gaten tijdens de partij van maandag, maar van enige vorm van communicatie tussen de Duitser en Djokovic leek geen sprake.

"We hebben het er van tevoren niet over gehad. Ik kan alleen verklappen dat Becker geen Servisch spreekt", lachte Djokovic.

Tevreden

De Serviër was tevreden over zijn niveau in zijn eerste officiële wedstrijd na de verloren Roland Garros-finale tegen Stan Wawrinka.

"Het was fijn om als titelverdediger het centre court te openen. Ik begon goed en plaatste in iedere set in de tiende game de beslissende break. Misschien dat ik op dat soort momenten mentaal iets sterker ben dan Kohlschreiber. Hij miste toen een paar ballen."

"Mijn return liep goed en ik serveerde prima. Uiteindelijk ben ik meer dan tevreden over deze overwinning tegen een sterke speler."