Leyton Hewitt nam maandag op kenmerkende wijze afscheid van Wimbledon. Vechtend voor elk punt verloor hij uiteindelijk met 11-9 in de vijfde set van de Fin Jarkko Nieminnen.

"Ik heb alles gegeven wat ik in me had. Het is natuurlijk teleurstellend om te verliezen, maar toch ben ik blij dat ik op deze manier afscheid heb kunnen nemen van het publiek hier", aldus de 34-jarige Australiër na afloop van de eerste ronde-partij.

Hewitt kondigde eerder dit jaar aan dat het zijn laatste deelname aan Wimbledon zou worden. De winnaar van het toernooi zet na de komende Australian Open een punt achter zijn loopbaan.

"Ik had graag tegen Novak Djokovic gespeeld in de volgende ronde, maar ik wist dat het lastig ging worden tegen Nieminen. Tijdens de partij was ik niet echt bezig met mijn afscheid. Ik probeerde gewoon ieder punt te winnen. Het kwam tegen het einde van de partij niet in mij op dat ik misschien aan mijn laatste game op Wimbledon bezig was."

Hewitt had zijn afscheid op de Londense grasbanen niet anders gewild. "Het is een vreemd gevoel. Aan de ene kant was ik enorm vermoeid aan het einde van de partij, maar het publiek was geweldig. Dat maakte alles goed."

De voormalig nummer één van de wereld hoeft niet lang na te denken over zijn mooiste moment op Wimbledon. "Het winnen van de finale hier in 2002 tegen David Nalbandian, daar kan natuurlijk niets tegen op. Die overwinning kun je nooit meer van me afnemen."

Niet moeilijk

Het was voor Hewitt geen moeilijke beslissing om na bijna achttien jaar een punt te zetten achter zijn loopbaan.

"Tennis is een heel fysieke sport, je moet iedere week spelen om het beste uit jezelf te halen. Ik wil graag meer tijd doorbrengen met mijn kinderen en kan me niet meer voldoende motiveren voor de kleinere toernooien. Het was dus een makkelijke beslissing om na de komende Australian Open te stoppen."

Hij vindt dat Australië nu over veel talentvolle spelers beschikt, met Nick Kyrgios, Bernard Tomic en Thanasi Kokkinakis. "Of ze in mijn voetsporen kunnen treden en een Grand Slam kunnen winnen? Dat durf ik niet te zeggen. Ze hebben in ieder geval allemaal iets speciaals."